Städyrket blir allt mer digitaliserat. Ett exempel som Fastighetsfolket nyligen rapporterade om är Coors uppdrag på Telia. Där har städarna surfplattor på städvagnarna där de loggar in och får instruktioner om vad som ska städas.

Stora förändringar för städare när jobbet blir digitalt

På jobbet

Byggnaden har sensorer som informerar om vilka rum som har använts, vilket används i bedömningen av hur städningen ska läggas upp.

Arbetet blir mer styrt

– Ju billigare och mer lättillgänglig tekniken blir, desto vanligare kommer digitaliseringen av städyrket att bli. Det är en utveckling som bekymrar. Arbetet blir mer styrt, säger Fastighets ombudsman Ewa Edström.

Ewa Edström, ombudsman på Fastighets.

Hon tillägger att det också finns vissa fördelar för städarna med rapporteringssystemen. Systemen kan påvisa att städaren varit på plats ifall det uppstår en diskussion om det.

– Det finns alltid två sidor, men det är först och främst ett medel för kontroll, säger hon.

All rapportering via mobilen

Det ISS planerar är en app där städarna ska stämpla in och ut på sina städområden. De ska också kunna rapportera tillbud, hålla kontakt med arbetsledare och göra sin tidrapportering. Företaget anser att appen ska användas via de anställdas privata telefoner.

Fastighets företrädare på ISS har kritiserat detta och det kommer att vara en MBL-förhandling om frågan om en dryg vecka. Inför förhandlingen vill klubbledningen inte uttala sig till Fastighetsfolket.

”Ska vi ställa upp på att ha arbetsgivarens app i våra privata mobiler?”

Debatt

Företaget bör ta kostnaden

Ombudsman Ewa Edström är inte inblandad i förhandlingen med ISS, men tycker som princip att företagen ska tillhandahålla den utrustningen som anställda förväntas använda.

–Det är ju helt orimligt att jag som anställd ska betala för att arbetsgivaren kan kontrollera att jag sköter mitt arbete, säger Ewa Edström.

Hon jämför med arbetet som ombudsman. På grund av de många resorna runt i landet förutsätts att Fastighets ombudsmän har körkort och tillgång till egen bil.

–Men sedan får man förstås ersättning för de kostnader som bilresorna för med sig.

Är det vanligt på arbetsmarknaden att kräva att anställda använder egna telefoner eller annan utrustning utan att få betalt för det?

–Jag vet inte exakt hur det ser ut i andra sektorer, men jag har en känsla att det inte skulle kunna hända i exempelvis mansdominerade och högavlönade yrken. Där skulle arbetsgivarna aldrig komma på tanken att ställa den här typen av krav, säger Ewa Edström.

ISS tror på samförstånd

ISS HR-direktör Lo Hjorth vill inte kommentera ärendet, eftersom frågan är föremål för en central förhandling. Men hon skriver att nästa möte mellan parterna äger rum nästa vecka. ”Då kommer den fackliga organisationen att ta del av de olika alternativ som finns och vi har goda förhoppningar att frågan därefter ska kunna lösas i samförstånd”, skriver företaget i en mejlkommentar.