Utförsäkrade Maria tillbaks på städjobbet – fortfarande sjuk
Alltför många sjukskrivna får inte den rehabilitering de har rätt till. Maria är en av dem som utförsäkrats och som nu är tillbaka på ett tungt städjobb fast att hon inte är frisk. ”Jag har jobbat jättehårt och ställt upp, men nu vill inte arbetsgivaren anpassa arbetet när jag behöver det”.
När en person varit sjukskriven i 180 dagar ska arbetsförmågan prövas inte bara mot det egna jobbet utan mot hela arbetsmarknaden. Då är det stor risk att bli utförsäkrad. Andelen personer som fått avslag på sjukpenning efter 180 dagar har nästan femfaldigats på tre år, visar en färsk LO-rapport.
Ta hjälp snabbt
Nu uppmanar facket sjukskrivna medlemmar att höra av sig snabbare.
–Vi vill gärna att de hör av sig tidigt som möjligt, annars blir det svårare att hjälpa. Därför vill jag verkligen uppmana de som är sjukskrivna att höra av sig tidigt, gärna redan de första veckorna, säger Veronica Boström, som är Fastighets avdelningsordförande i Örebro.
En av de Fastighetsmedlemmar som blivit av med sjukpenningen är städaren Maria. Hon skadade ryggen på jobbet när hon skulle slänga tunga sopsäckar för ett par år sedan och har sedan varit sjukskriven i flera omgångar.
– Innan det här hände var jag aldrig sjuk. Jag var vikarie i flera år och har hela tiden jobbat jättehårt. De har kunnat utnyttja det. Men nu när jag behöver ett lättare städområde vill de inte hjälpa mig. De säger att det inte finns andra områden, men det stämmer inte, säger Maria som vill vara anonym.
Efter arbetsolyckan fick hon ingen rehabilitering via arbetsgivaren.
–Det finns företagshälsovård hos oss, men jag fick bara ett samtal, inte mer. När jag förstod att jag inte skulle få mer hjälp började jag gråta, jag kände mig lurad.
Läkarintyget hjälpte inte
När hon skulle börja jobba ett par månader efter arbetsolyckan blev hon satt på samma tunga städområde. Trots läkarintyg om att hon inte klarar vissa tunga arbetsuppgifter och trots fackets påstötningar.
–Då knäckte det till i ryggen igen, när jag lyfte tunga säckar. Jag blev förd till akuten och fick morfin mot smärtorna. Senare gjorde de en magnetröntgen och upptäckte att jag hade diskbråck mellan flera kotor.
Fastighets har tryckt på för att arbetsgivaren ska upprätta en arbetsskadeanmälan, men tiden har gått utan resultat. Efter en längre sjukskrivning blev Maria utförsäkrad i höstas och uppmanad att söka andra jobb.
–Jag blev chockad. Jag är inte arbetslös, jag har problem med ryggen. Och hur ska jag få ett annat jobb?
Efter många administrativa turer mellan sjukvård, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen slapp Maria söka andra jobb. Hon började arbeta på deltid och är nu tillbaka på heltid på jobbet.
–Jag mår inte bra. Men vad ska jag göra? Jag måste jobba. Jag är ensamstående och klarar mig inte på under 10 000 kronor, som jag får på deltid. Vem klarar sig på den lönen, det räcker bara till hyran och inget mer. Det är en jättesvår situation, säger Maria förtvivlat.
Måste erbjuda rehab
Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att rehabilitera och erbjuda arbetsanpassning. Men det här fungerar dåligt på många håll, enligt Fastighets avdelningsordförande Veronica Boström.
–Arbetsgivarna sätter inte in rehabiliteringen i tid och struntar i arbetsanpassning. Den sjukrivna går hemma utan stöd och sen kommer ett brev från Försäkringskassan att sjukpengen dras in.
Veronica Boström har varit inblandade i ett antal ärenden senaste tiden.
–Det är ett utbrett problem. Jag har säkert två ärenden i månaden. Medlemmar hör av sig när det gått 180 dagar och de upptäcker att de blir utförsäkrade.
Den första juli förra året skärptes reglerna ytterligare. Då blev arbetsgivarna skyldiga att upprätta en rehabiliteringsplan för återgång i arbete för den personal som varit sjukskriven i 30 dagar. Planen ska innehålla anpassningsåtgärder och rehabiliteringsinsatser.
Veronica Boström anser att det inte haft effekt på Fastighets avtalsområden.
–Det fungerar inte, min erfarenhet är att det inte skrivs rehabplaner.
”Det är helt vansinnigt”
Hon är upprörd över det som Maria och andra medlemmar utsätts för:
–Det är helt vansinnigt att det ska behöva gå så långt att medlemmar hamnar i såna här situationer. Arbetsgivarna måste ta ett mycket större ansvar, för som det är nu får många anställda sina liv mer eller mindre förstörda för att arbetsgivarna inte gör sitt, säger Veronica Boström.
Maria har inte bara problem med ryggen, även knäna har tagit skada och nu har hon svårt att gå i trappor. Men just det städområde hon ska sköta innebär både att gå i trappor och att genomföra tunga lyft.
–Jag var tillbaka på heltid i dag, men kände direkt att trapporna är för svåra. Jag trodde att jag skulle svimma.
–Jag har hela världens otur. Det är självklart för mig att jobba, jag har aldrig levt på försörjningsstöd. Men varför kan inte jag få jobba i en annan del av området? Det finns kontorsdelar som inte är lika tunga. Jag tror att de vill bli av med mig. Men jag vill inte ge upp, säger Maria.
Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön
Arbetsgivaren ansvarar för de anställdas arbetsmiljö och har ett långtgående ansvar att rehabilitera och erbjuda arbetsanpassning till dem som varit sjukskrivna.
Den första juli förra året skärptes reglerna ytterligare. Då blev arbetsgivarna skyldiga att upprätta en rehabiliteringsplan för återgång i arbete för den personal som varit sjukskriven i 30 dagar. Planen ska innehålla anpassningsåtgärder och rehabiliteringsinsatser.