Priset för att uppmuntra facklig feminism instiftades år 2018 på årsdagen av det fackliga Metoo-uppropet #inteförhandlingsbart. Nu står det klart att det första stipendiet delas mellan Seko Sjöfolk och det tvärfackliga nätverk som Fastighets i Värmland ingår i.

Nu får Fastighets sitt första kvinnonätverk

Arbetsmarknad

– Det känns jättekul. Det är extra kul just eftersom vi tänkte att vi hade en bra idé och skickade in en nominering, men sedan trodde vi inte att vi skulle vinna, säger Jenny Norbäck som är en av initiativtagarna till nätverket.

25 000 kronor till nätverket

Prispotten ligger på 50 000 kronor och fördelas lika på de två vinnarna så nätverket får nu 25 000 kronor.

– Vi ansökte om 20 000 kronor och nu får vi mer än det, så det känns väldigt roligt, säger Jenny Norbäck.

Hur kommer ni att använda pengarna?

– Vi har tidigare haft föreläsare, så pengarna kommer att användas till mer sådant bland annat. Sedan vet jag inte exakt, men det kommer att komma till nytta. Det är en fin hjälp, säger Jenny Norbäck och fortsätter:

– Priset blir en sporre att vilja fortsätta mer med det här. Det är inte bara vi som inbillar oss att det är en bra grej utan det här priset är en bekräftelse på att vi tänker rätt. Kanske kan vi få fler att gå med och sprida det här.

Kvinnor från flera fack bygger styrka tillsammans

Nyheter

Vill engagera flera

Prisutdelningen äger rum i Kalmar den 1 maj. Jenny Norbäck kommer att vara på plats med de andra initiativtagarna Ann-Katrin Eneblom från Byggnads och Anita Veines från Elektrikernas.

– Det ska bli jättekul att få komma ned till Kalmar och ta emot priset också, säger Jenny Norbäck.

Hur ska ni ta det här vidare nu?

– Tanken är att vi ska samlas någon gång innan sommaren och planera för hur vi ska ta det här vidare. Vi vill gärna få med någon av tjejerna som har kommit på träffarna för att följa med ut och berätta om det här och sprida nätverket.

– Senare i år är 100-årsdagen för kvinnlig rösträtt och då måste vi ju göra något för att uppmärksamma den också.

 

LO-juryns motivering för att belöna kvinnonätverket

”Ansökan svarar väl mot stipendiets syfte att sprida kunskap och bygga broar mellan olika LO-förbund. Genom att skapa ett nätverk mellan kvinnliga medlemmar i mansdominerade förbund och yrken vill Byggnads-Fastighets och Elektrikerna skapa gemensamma feministiska strategier för att hantera villkoren på arbeten och i privatlivet. En styrka i projektet är ambitionen att vända sig till och organisera kvinnor med utländsk bakgrund och stärka kvinnors avtryck och påverkan i den fackliga rörelsen.”