Det lilla berget där Kirunas gruva ligger syns nästan var man än går i staden. På kvällen går solen ned bakom gruvan och februarimorgon är hänger en stor fullmåne strax ovanför, omgiven av mjukt rosa gryningsljus.

På andra sidan E10 ligger stadens centrum. De kommande 15 åren ska hela 5 000 bostäder rivas och ersättas. Husen närmast gruvområdet har börjat rivas och ett LKAB-staket delar av centrum från de övergivna hus som står näst på tur. Ett av dem är det gamla stadshuset.

Det gamla stadshuset har nu hamnat på den sidan av staketet som de byggnader som väntar på att rivas står.

Solen går ned bakom berget där ingången till gruvan ligger.

Folkets hus ska rivas

Den gamla klockan som tidigare stod ovanpå huset, ett av stadens landmärken, har redan flyttats och står nu bredvid det nybyggda nya stadshuset, Kristallen, i andra änden av staden.

– Det kommer att bli en väldigt avlång stad, säger Tone Strålind, projektledare på Kiruna kommun.

Det nya stadshuset, Kristallen, står klart och klocktornet som stod ovanpå det gamla stadshuset är på plats. Runt omkring kommer det nya centrum att byggas.

Hon är projektledare för Navet som håller till i centrum – vars lokaler också kommer flyttas de närmaste åren – där de har en stor modell över staden och information om stadsflytten. Invånare får också komma dit och ge sina egna synpunkter på hur de vill att staden ska utvecklas.

Mitt emot Navets lokal ligger Folkets hus. Där håller Fastighets avdelning i Kiruna sitt årsmöte inför 2019.

– Det kanske är sista året vi är här då, säger Fastighets Roger Sandlund som har kallat till mötet när han får reda på att byggnaden är uppköpt av LKAB och kommer att rivas när centrum flyttar inom några år.

Kirunas avdelning har omkring 100 medlemmar. Fem av dem deltar på årsmötet.

Roger Sandlund.

Folkets hus i Kiruna.

Malmen har gjort landet rikt

Årsmötet hålls i en lokal uppkallad efter Hjalmar Lundbohm, LKAB:s förste disponent och den som brukar kallas Kirunas grundare. Han fick år 1898 i uppdrag att skapa den nya gruvindustrin och det nya samhället här. Staden Kiruna bildades år 1900.

På den tiden utvanns järnmalm från en bit av toppen på gruvberget. Det utvecklades till en så kallad dag-gruva och på 1960-talet började man utvinna inne under berget.

Den röda tråden visar vilken del av Kiruna som man vet kommer att rivas framöver. I bakgrunden syns en bild på en familj med det första barnet som föddes i staden. Flickan döptes till Kiruna.

Järnmalmen har haft en stor del i att göra Sverige till ett rikt land och än i dag gör gruvan Kiruna till en stad med höga snittlöner, låg arbetslöshet och stor bostadsbrist.

Så bidrar städarna till Kiruna­gruvans säkerhet

På jobbet

Många Kirunabor får anställning tack vare gruvan – inte bara som gruvarbetare. Även yrkesgrupper som städare arbetar här.

Det dras upp när gruvan kommer på tal i lunchrummet på Samhall i Kiruna.

Ökar värdet på hemmet

Skidbacken får vara kvar, men den gamla träkyrkan flyttas vet man.

– Det är tråkigt att många gamla fina byggnader ska rivas, säger någon.

Även de döda på den anrika kyrkans kyrkogård får lämna plats för gruvan.

En Fastighetsmedlem säger att det är positivt att centrum flyttar för det kommer närmare hans hem vilket ökar värdet på det.

– Men vi får se om det blir något centrum. De letar ju febrilt efter mer malm. Om 10-15 år kanske de måste flytta stadshuset igen. Ingen vet ju vad som kommer hända, säger han.

Flyttar mot nya centrum

Osäkerheten kring hur staden förändras beroende på var LKAB hittar mer järnmalm är det flera som återkommer till.

Fredrik Lehto, som är medlem i Fastighets och arbetar på Samhall, flyttade med sin familj från Lousavaara närmare nya centrum. Inte för att de var tvungna, men på grund av osäkerheten.

– Om man väntar så kanske det inte finns lägenheter när man måste flytta. Vi fick lägenhet ganska fort. Det är tur att man stått i bostadskö. Vi flyttade också till en större och finare lägenhet, säger han.

Fastighetsmedlemmen och Kirunabon Fredrik Lehto.

Bergets rörelse orsakar skalv

En annan fråga som tar fart är skalven som gruvan orsakar.

– Jag är inte härifrån, jag höll på att hoppa ur sängen första gången, berättar en kille.

– Man vänjer sig, men ibland kommer riktigt stora skalv som man reagerar på, säger en annan.

Skalven som sker på nätterna beror på sprängningarna som LKAB gör i gruvan. När det skälver i marken under dagtid beror det på att berg rör på sig naturligt och när det är fullt av gruvgångar under blir det till skalv i marken, förklarar Anders Linberg, LKAB:s informationschef.

Fastighets styrelse avdelning Kiruna

Ordförande: Line Ylvin

Sekreterare: Anita Fjällborg

Revisor: Anders Nyström