Den 1 augusti begränsas rätten att ta till strejk genom en ny lag. Lagen ska förhindra strejker mot en arbetsgivare som redan är bunden av avtal med ett annat fackförbund. Tidigare i vår skrev Roger Crossler, ordförande i fastighetsklubben på Studentbostäder i Göteborg, ett öppet brev till förbundsstyrelsen med kritik mot att den inte tagit strid mot den nya lagen.

SGS-klubben ryter ifrån mot förslag om ändrad strejkrätt

Arbetsrätt

Förbundsstyrelsen svarar nu att de helst inte sett en förändrad strejkrätt, men att det är ”försent att rulla tillbaka” och att lagändringen leder till ett tydligare rättsläge. Styrelsen betonar också att lagen inte medför någon förändring i hur förbundet arbetar i dag.  

Tredje förbundsordföranden Jari Visshed, som ingår i förbundsstyrelsen och skrivit svaret, anser att det förekommit mycket missförstånd och felaktigheter i debatten.

– Strejk är inte ett mål i sig utan strejk ska användas för sådant som är viktigt. Staten ska hållas borta från strejkrätten, men det förutsätter att parterna visar omdöme, kompromissvilja och återhållsamhet, skriver han. 

Jari Visshed, tredje förbundsordförande Fastighets.

Vill byta ut styrelsen

Roger Crossler är mycket upprörd över svaret.

– Det är riktigt jävla svagt av ett fackförbund att inte ta sitt uppdrag på fullaste allvar och skydda sina medlemmars rättigheter och villkor, skriver han i ett mejl.

Han hävdar också att han kommer att börja opinionsbilda för att byta ut förbundsstyrelsen.

– Ni väljer att gå en väg som kommer visa sig vara fel och jag är övertygad om att ni vet om det, men inte har vare sig ryggraden eller den moraliska kompassen att välja en annan, skriver Roger Crossler.