”ISS saknar respekt för sina anställda”

Debatt

Städbolaget ISS har tidigare varit i blåsväder för att de ställt krav på att anställda ska använda privat utrustning i arbetet. Det har bland annat gällt mobiltelefoner för tidrapportering, vilket Fastighetsfolket flera gånger har rapporterat om.

Nu har ISS i Sundsvall av besparingsskäl beslutat att ta bort firmabilarna, och förväntar sig att de anställda ska använda sina privata bilar. 

Städaren Yvonne Mårtensson kommer att vägra.

– Jag sa att jag inte vill förstöra min bil med skitiga moppar, och att jag kommer att kontakta facket. Gör det då, svarade cheferna, säger Yvonne Mårtensson, som själv tidigare varit förtroendevald för Fastighets på ISS.

Tänker börja cykla

Hon berättar att de anställda som inte sagt ifrån redan har tvingats börja köra med egna bilar. Själv har hon kvar firmabilen till i mitten på juni, därefter tänker hon cykla. 

Kan du ta städutrustningen på cykeln?

– Vi får se om det går. Och hur det blir till vintern vet jag inte, jag får väl börja åka buss. 

De tycker att jag beter mig som en stor skit

Yvonne Mårtensson säger att hon blivit utfryst av cheferna sedan hon sagt ifrån.

– De knorrar, har sura miner och tilltalar mig inte mer än att ge mig jobb. Förut var alla så pratglada. De tycker att jag beter mig som en stor skit för att jag ger dem problem, men jag står på mig.

Hon hävdar att även om ingen direkt har hotats med uppsägning, så har det antytts att de som inte ger med sig kommer att bli tvungna att sluta.

– De säger ungefär: Då finns det inget att göra, så du får väl säga upp dig. Så många har gett med sig för att de är rädda att bli utan jobb.

Sanna Wallin är ombudsman på Fastighets region nord. Enligt henne är det inga lokala förhandlingar inbokade, dialogen med ISS sker centralt till att börja med.  

Finns där som stöd

Sanna Wallin, ombudsman i Fastighets region Nord

– Förbundsordförande Magnus Pettersson ska vara med, och den centrala klubben. Samt vi lokalombudsmän som är direkt inblandade.

Sanna Wallin berättar att hon nu börjar sina arbetsdagar på ISS varje morgon klockan sex, för att finnas som stöd för medlemmarna.

– Det gillar cheferna uttryckligen inte. Jag har fått sms om det, säger hon.

Jag pratar för mig själv

Yvonne Mårtensson vill inte se sig som en visselblåsare, trots att det var hon som slog larm.

– Nej det tycker jag inte, jag pratar för mig själv. Om de andra säger att de inte vill köra med egen bil så säger jag till dem att de själva måsta säga ifrån.

Hur kommer detta att sluta tror du?

– Jag hoppas att firmabilarna blir kvar, men tror att ISS får igenom att de ska bort, säger hon.

Fastighetsfolket söker driftchefen på ISS i Sundsvall.