– Ungern har infört den så kallade slavlagen om att arbetsgivaren har rätt att beordra 400 övertidstimmar på ett år. Men de behöver inte betala förrän tre år senare – om företaget finns kvar, säger Nicklas Nilsson.

Han är ombudsman på region Ost och har samlat förtroendevalda för att delta i den femte och sista regionala avtalskonferensen.

Enkät: Det här är partiernas viktigaste jobbfråga i EU

Arbetsrätt

– I Österrike har man infört en motsvarande lag som innebär att man kan behöva jobba 412 övertidstimmar på ett år. De som röstade fram de högerextrema partier som införde det här går nu ut på gatorna och protesterar. Men det är för sent för de har redan röstat fram politikerna som står för den sortens politik.

Nicklas Nilsson, Fastighets region Ost.

Inte försent än

– Men för oss är det inte för sent – vi kan fortfarande rösta i EU-valet på söndag mot de högerextrema och arbetarfientliga krafterna. På måndag är det för sent för oss också, men inte i dag, säger Nicklas Nilsson.

Han uppmanar åhörarna att rösta på LO:s kandidat som står på andra plats på Socialdemokraternas lista, Johan Danielsson.

Novus väljarbarometer som görs på uppdrag av Sveriges Radio och SVT visar att 53,5 procent av svenskarna tänker rösta i EU-valet.

LO: EU-valet en kamp mellan vänster och höger

Nyheter

Mätningen visar också att andelen osäkra väljare sjunker sedan i slutet av april. Nu är drygt 13 procent osäkra på hur de ska rösta.

Moderaterna har gått uppåt sedan tidigare mätningar och får 15,9 procent. Om det här vore valresultatet skulle partiet liksom i dag få tre mandat i Europaparlamentet.

SD:s turbulens kan påverka

Vänsterpartiet har backat nästan fyra procentenheter på en månad, och ligger nu på 7,2 procent inför söndagens val, vilket skulle ge två platser i parlamentet, ett mer än i dag.

Kristdemokraterna skulle med 9,9 procent få två mandat om mätningen vore valresultatet. SD når 16,2 procent i mätningen och skulle få skicka fyra parlamentariker till Bryssel.

Däremot har mätningarna gjorts innan turbulensen drog igång kring SD:s toppkandidater vilket gör det svårt att bedöma deras siffra, berättar Torbjörn Sjöström, vd på Novus, för Ekot.

Fi ser ut att ryka

I den här mätningen får Liberalerna 5,2 procent, vilket är ungefär samma som i april, och står sig den siffran till på söndag behåller partiet ett av sina två mandat i parlamentet. 

Centerpartiet får 8,6 procent, vilket skulle ge dem två  parlamentariker, en mer än i dag. Miljöpartiet hamnar lägre än vid valet 2014, på 10,7 procent och skulle få två stället för fyra mandat.

Socialdemokraterna ligger ganska still i opinionen och får 23,5 procent, vilket betyder fem parlamentariker, precis som i dag.

Feministiskt initiativ är helt uträknade med 1,1 procent enligt mätningen, vilket inte räcker för att komma in i parlamentet.

Ska du rösta i EU-valet? I så fall, på vad? Och varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

Gordana Josimovic Klubbstyrelsen Solreneriet
– Jag ska rösta på Johan Danielsson. Jag tycker personligen att det är viktigt att rösta för att det kan göra skillnad.
Lina Björn Klubbordförande ISS Forsmark
– Jag tänker att jag ska rösta, men om det blir av vet jag inte säkert. Jag vet inte vem jag ska rösta på än, men jag har ju fått förslaget Johan Danielsson i dag. Jag är inte så intresserad av politik, men jag tycker att det är viktigt att rösta.
Ysabel Nilsson Saavedra Fastighets förbundsstyrelse och städare på ISS
– Jag kommer att rösta på Johan Danielsson. EU-parlamentet kan bli högerextremt och vi påverkas av EU-direktiven så vi måste rösta för att motverka det. Och för att svenska kollektivavtal ska gälla på den svenska arbetsmarknaden.
Mats Blomberg Klubbordförande SKB
– Jag har redan förtidsröstat. Jag röstar Vänsterpartiet för första gången i mitt liv. Jag är sosse, men jag tycker att sossarna har gått höger och Vänsterpartiet har gått mot mer socialdemokratisk politik. Jag röstade emot EU när vi röstade om medlemskap, men nu är vi med och det är demokrati så då röstar man.
Ylva Bendelin Fastighets Gotland och städare på ISS
– Jag ska rösta på Johan Danielsson. Vi är ju medlemmar i EU och så länge vi är där måste vi vara med och påverka hur styret ser ut. Alla är inte överens om medlemskap men nu är vi med och då får vi rätta matsäcken efter det.