”Det är första året jag är med och det är jättekul och man lär sig mycket”, säger Johanna Zimmerman. Här målar hon tillsammans med Samiullah Rajabzada.

En vanlig arbetsvecka är det 100 anställda som servar hyresgästerna på allmännyttiga HFAB i Halmstad. På sommaren växlar bolaget upp rejält. I år var drygt 150 sommarjobbare ute i bostadsområdena. De får uppgifter som slipning, målning, renhållning och städning av förråd.

Per Gustafsson och arbetsledare Amanda Persson.

Per Gustafsson är husvärd till vardags. Över sommaren har han lämnat de ordinarie arbetsuppgifterna på HFAB och varit huvudarbetsledare åt en grupp sommarvikarier. Totalt har 150 sommarvikarier från 13 år och uppåt varit inne på bolaget.

I dag är han ute och stämmer av arbetet i området Landfästet med Amanda Persson, som arbetsleder en grupp ungdomar och som själv är högskolestudent på sommarjobb.

–Här på Landfästet ha de haft ett större målningsprojekt. De har målat alla cykelrum och uteplatser. Amanda är arbetsledare och ser till att sommarjobbarna gör det de ska utifrån de serviceordrar de fått. Min roll är att vara handledare åt Amanda och hennes arbetskamrater, att se till att de får relevanta arbetsuppgifter och att besiktiga jobbet de utför, säger Per Gustafsson.

Per Gustafsson stämmer av med arbetsledarna.

Vad tycker du om att vara handledare?

– Det är första året jag gör det här och det har varit otroligt givande. Det har varit många roliga möten. Det är en kick att se de unga växa med uppgiften. De har gjort ett jättebra jobb och kommer att bli saknade, säger Per Gustafsson.

Det var 2011 som HFAB startade ett projekt med att anställa ungdomar på sommarvikariat. I början anställdes 100 ungdomar per sommar, sedan 2015 är målet 150 unga mellan 16 och 19 år.

Ambitionerna från bolagets sida är höga och hanteringen omsorgsfull, berättar projektledare Per Thronée. Alla som söker sommarjobb blir kallade till intervju. Även om inte alla får jobb har de i alla fall fått träna på intervjusituationen.

–I år var det över 300 sökande, så det är en rätt stor insats för oss. Vi var 20 medarbetare som hjälptes åt en lördag i våras och genomförde alla intervjuerna. Till alla som får sommarvikariat skriver vi också ett omdöme efter sommarjobbet, som kan bli en hjälp när de söker andra jobb, säger Per Thronée.

Sommarjobbare på HFAB.

Förra året fick bolaget en branschutmärkelse för sin rekryteringsinsats.

Det var också förra året som åtagandet utvidgades till att även gälla de yngre mellan 13 och 15.

–För dem gäller andra arbetsmiljöregler så de får inte göra samma saker och jobba samma tider.  I år har vi haft 24 av de yngre hos oss. De har till exempel fått plocka skräp, sopa gårdarna, dela ut informationsblad till hyresgästerna och gjort enklare målningsarbete, säger Per Thronée.

Ungdomarna får arbeta tre veckor under sommarlovet. De har varit indelade i grupper om 5-6 personer med en arbetsledare som fördelat jobbet. Arbetsledarna, där de flesta liksom Amanda Persson är studenter från högskolan, jobbar hela sommaren och var på plats ett par veckor innan tonåringarna.

Då fanns en hel del praktiska saker som skulle lösas. Häcksaxar, skottkärror och annat material skulle ut till de olika arbetsställena. Arbetsledarna fick också en introduktion till jobbet.

–Vi gjorde en del utbildningsinsatser för att få arbetsledarna att känna sig rustade att möta ungdomarna. Vi pratade bland annat om psykisk ohälsa och hur man kan hantera olika människor, säger Per Thronée.

Per Gustafsson var också med under introduktionen.

– Det viktigaste i min roll har varit att skapa en relation med de blivande arbetsledarna. Och att hålla ihop helheten, att få arbetsledarna att känna sig trygga och också kunna kontakta varandra och lösa om någon blir sjuk, om det börjar regna så att arbetsuppgifterna behöver ändras eller så, säger Per Gustafsson.

Varför har HFAB satsat så mycket på sommarvikariat?

–För oss är det viktigt att kunna bidra till att våra hyresgästers barn får en första inblick på arbetsmarknaden och får tjäna sina första pengar. Sedan är det också bra för oss att få visa upp fastighetsbranschen, säger Per Thronée.

–Förhoppningsvis får de en positiv bild om vi ger dem ett schysst bemötande. Vi har ju rätt så stora rekryteringsbehov inom fastigheter framöver, så det är kul om de känner att det här är en rolig arbetsplats, tillägger Per Gustafsson.

Vad är ditt bästa tips för att vikarierna ska trivas?

–Att skapa en god relation, att visa att man vill lära känna de nya. Även om man tycker olika så visar man ömsesidig respekt, då brukar det funka, säger Per Gustafsson.

–Nyckeln är ju att ha ett genuint intresse av människor och att lära känna folk. Att se vad du har att bidra med till verksamheten. Och att vara öppen för olikheter och se det som intressant att vi är olika, säger Per Thronée.

Är det skillnad att handleda eller introducera unga mot andra vuxna?

–Nej, det spelar nog ingen roll. Alla har samma behov av att bli sedda, säger Per Gustafsson.