Livet som pensionär: ”Det är inte roligt”
Pensionen kan vara en tid att se fram emot. Men den kan också skuggas av orosmoln för om pengarna ska räcka till. Fastighetsfolket har pratat med en pensionerad städare och en pensionerad fastighetsskötare om deras pension.
Fastighets pensionsgranskare har upptäckt omfattande fusk med avtalspensionerna bland städföretag.
Men även när företaget har betalat in avtalspensionen kan den sammanlagda pensionen vara svår att klara sig på.
Den erfarenheten har Lejla Jacobsson som gick i pension som 66-åring, för två år sedan, efter att ha jobbat som städare i 39 år.
– Det är inte roligt. Men man har ju hört att pensionen blir dålig så det har man ju räknat med. Jag håller med om att det inte går att leva på pensionen, säger Lejla Jacobsson.
”Går inte ihop sig”
Hon får ut runt 10 000 kronor i månaden i pension efter skatt. Drygt 6 000 kronor av det är allmän pension. Hon har valt att ta ut tjänstepensionen under fem år.
– Vi är två pensionärer hemma. Det går inte ihop sig, därför jobbar jag extra fyra timmar i veckan och städar på Landvetter. Det ger inte så hemskt mycket mer det heller.
Lejla Jacobsson bor med sin man, som är svårt sjuk, i ett hus i Mölndal i Göteborg.
– Nu kanske vi får sälja huset. Vi har ju lån på det. Däremot bor vi billigt i huset. Hyran för en lägenhet är ganska hög. Men i huset finns utgifter för att man måste reparera saker och liknande, resonerar hon och fyller i att det inte finns särskilt gott om lägenheter heller.
Blir inte inringd
Men helst vill hon inte flytta, huset innebär en frihetskänsla. Och fastän hennes man är sjuk så att Lejla Jacobsson fixar med allt det praktiska hemma så är just fixet med huset något hon tycker om väldigt mycket.
Hur ser du på framtiden?
– Man får ta en dag i sänder. Det är bara att kämpa på. Jag vet inte hur länge min man kommer att leva, han är så pass sjuk, säger hon.
Lejla Jacobsson hade gärna arbetat mer efter pensionen för att dryga ut pengarna.
Hon skrev på ett kontrakt som timanställd för Sodexo efter pensionen och hoppades att hon skulle få jobba några timmar ibland, men de har inte ringt in henne.
– Orken finns – jag är frisk. Det är bara min man som är dålig. Så länge jag är frisk håller jag igång, säger Lejla Jacobsson.
”Vet inte hur gammal man blir”
Per-Arne Mårtensson gick också han i person för två år sedan från ett jobb som fastighetsskötare på Stenungsundshem.
– Det är ingen hög pension. Jag får ut nästan 17 000 i månaden. Jag klarar mig på det, berättar han.
Jag förberedde mig med att pynta av på lån.
Han jobbade två år extra efter pensionstiden, men trappade ned i arbetstid då. Och han har valt att ta ut tjänstepensionen livsvarigt.
– Jag tänkte att man vet ju inte hur gammal man blir, men jag vet inte vad som är rätt eller fel att göra med det.
Politikerna borde lösa pensionsfrågan
Per-Arne Mårtensson berättar att han fick ett tips från en bekant en gång som sa att ”det är inte de stora inkomsterna som gör det utan de små utgifterna”.
– Så jag förberedde mig med att pynta av på lån och lite sådär, för att göra mig av med utgifter till jag blev pensionär, säger han och fortsätter:
– Jag är jättemedveten om att en del har väldigt dålig pension. Det är ju framförallt en politisk fråga som de borde lösa i riksdagen. Men mig går det ingen större nöd på.