Fastighets pensionsgranskare har upptäckt stora fel i inbetalningarna till avtalspensionerna på ett hundratal städföretag.

Från ett företag saknas 5,4 miljoner kronor

Flera av bolagen har skulder på många miljoner till sina anställda, enligt förbundet.

Den största skulden som har upptäckts på ett enskilt företag ligger på 5,4 miljoner kronor.

– Jag är chockad. Det här var mer omfattande än vad vi kunde drömma om. Om vi har hittat så här mycket på bara två veckor, vad kommer vi då hitta på tre månader, säger Fastighets ombudsman Ewa Edström och syftar på att projektet med pensionsgranskningar, som ska pågå i tre månader, drog igång för två veckor sedan.

Porträtt på Ewa Edström i en skjorta med leopardmönster.
Ewa Edström, ombudsman på Fastighets.

Antagligen medveten stöld

Totalt saknas mer än 30 miljoner i inbetalningar.

– Det är svårt att tro att det skulle bero på slarv. Här kan vi anta att det rör sig om medveten stöld av de anställdas pensionspengar från arbetsgivarens sida, i och med att det rör sig om så pass stora summor, säger Ewa Edström och fortsätter:

– I Fastighets kommer vi självklart att hjälpa våra medlemmar att få de pensionspengar de har rätt till.

Nu kommer facket att kalla till förhandling med de berörda företagen, samt till medlemsmöte för att hjälpa de anställda som drabbats.

Kolla din pension

Som anställd kan man själv gå in på Fora.se och kolla hur mycket företaget har betalat i avtalspension de senaste åren och jämföra med sin deklaration.

Om det inte stämmer överens – kontakta ditt regionala Fastighetskontor för att få hjälp.

Ska få tillbaka pensionspengarna

Under hösten granskas runt 500 arbetsgivares pensionsbetalningar av Victoria Björkman som till vardags är städare på ISS i Halmstad och regionalt skyddsombud, och Tommy Holmbom som är sanerare på Ringhals och ordförande för Fastighets avdelning i Varberg.

Så granskas pensionerna

Fastighets pensionsgranskare jämför hur många anställda företagen har uppgett i sina bokslut med hur många anställda de har uppgett till Fora.

Om företaget har uppgett färre anställda till Fora än vad som är angivet i bokslutet betyder det att en del anställda inte har fått sina avtalspensioner inbetalda.

Den enskilde måste sedan själv kolla om den är drabbad genom att gå in på ”mina sidor” på Fora.se.

Syftet är att säkerställa att medlemmarna får sina pensionspengar och fokus ligger på arbetsgivare inom städbranschen som har hängavtal med Fastighets.

– Om man är anställd på ett företag som har fuskat med pensionen men inte är medlem i Fastighets, så kan man bara bli medlem så hjälper vi naturligtvis till, säger Ewa Edström.

Eftersom avtalspensionen är en försäkring så finns det garantiregler som ser till att de anställda ska få sina pensionspengar när fusk upptäcks.

– Vi menar att det är företagen som ska betala tillbaka de här pengarna, säger Ewa Edström.

Fotnot

I slutet av oktober lämnade Fastighets ett förtydligande att förbundet ännu inte vet exakt hur stort fusket eller slarvet i städbranschen är – och hur mycket av de upptäckta differenserna som kan bero på naturliga förklaringar, exempelvis att anställda som är med i årsredovisningen inte har rätt till tjänstepension (de som är under 25 och över 65 år).

Länk till den artikeln finns här: https://fastighetsfolket.se/2019/10/29/vi-vet-inte-annu-hur-stort-pensionsfusket-ar/