De senaste åren har arbetslösheten sjunkit stadigt och kraftfullt totalt sett. Men inte för personer med funktionsnedsättning, där har den tvärtom stigit och ligger en bit över tio procent.

När nu Arbetsförmedlingen tvingats dra i nödbromsen drabbar det de mest utsatta på arbetsmarknaden, rapporterar Nyhetsbyrån TT.

Färre vänta få lönebidrag

Mellan juli och oktober har myndigheten skrivit ned prognosen för hur många med funktionshinder som deltar i arbetsmarknadspolitiska program med 400 personer. 

Prognosen för funktionsnedsatta personer med lönebidrag har också skrivits ned med 100 personer.

Dessutom kommer ytterligare 400 färre än tidigare prognos att få så kallat lönebidrag för trygghet respektive utveckling.

Tappar särskilda handledare

Arbetsförmedlingen har också tappat många så kallade Sius-konsulenter, som ger individuellt stöd till personer med funktionsnedsättning.

Många har flyttats på till annan verksamhet, eller så har de blivit uppsagda eller slutat självmant, enligt myndighetens utgiftsrapport till regeringen som släpptes härom veckan.

– De har en viktig funktion, en klar nackdel om man drar ner där, säger Rasmus Isaksson, ordförande för DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet), till TT.