Fastighetsskötare om vd-löner: ”Orimligt”
Att nästan hälften av de kommunala bostadsbolagens vd:ar tjänar mer än en miljon om året är orimligt, menar flera fackliga i allmännyttan. "Arbetsgivarna säger att det inte finns några pengar till löneökningar. Samtidigt finns det uppenbarligen pengar till att höja vd-lönerna", säger Ellinor Karlsson, förtroendevald för Fastighets.
Den genomsnittliga lönen för allmännyttans vd:ar är 83 000 kronor i månaden, visar Hem & Hyras kartläggning.
Högst lön av alla kommunala bolagsvd:ar har Stångåstadens Fredrik Törnqvist. Han tjänar 175 000 kronor i månaden, vilket blir en årslön på över två miljoner kronor. En fastighetsskötare med genomsnittslön på 27 800 kronor behöver arbeta drygt ett halvår för att tjäna ihop till den mest välbetalda vd:ns månadslön.
Lön på 26 000 efter 24 år i yrket
Sedan Hem & Hyras senaste kartläggning av vd-lönerna för två år sedan har vd:arna fått en löneökning med i snitt 4,5 procent. Det är mer än svenska löntagare generellt, som haft en löneökning med 2,7 procent enligt Statistiska centralbyrån, SCB.
Det är något som väcker känslor hos flera fastighetsskötare. Ellinor Karlsson är ordförande för Fastighets fackklubb på Bostadsbolaget i Mjölby. Vd:n på hennes bostadsbolag tjänar 98 000 kronor i månaden. Efter 24 år som fastighetsskötare tjänar hon drygt 26 000 kronor i månaden. Hon tycker att det är problematiskt att vd-lönerna drar ifrån vanliga arbetarlöner.
– Nu står vi inför en avtalsrörelse och då säger ofta arbetsgivarna att det inte finns några pengar till löneökningar. Våra bostäder ska underhållas, det ska byggas nytt, och så vidare. Samtidigt finns det uppenbarligen pengar till att höja vd-lönerna. Det är märkligt eftersom ju pengarna tas ur samma kista, säger Ellinor Karlsson.
”Vd-lönerna väcker många frågor”
Gabriel Johansson är ordförande för Fastighets fackklubb på det kommunägda Örebrobostäder. Han säger själv att han tjänar runt 25 000 kronor i månaden.
Örebrobostäders vd Ulf Rohlén är den vd som tjänar näst mest i av vd:arna i svensk allmännytta, men en månadslön på 146 000 kronor i månaden. Dessutom avsätts 15 000 kronor i månaden till vd:ns pension. Gabriel Johansson menar att löneskillnaden väcker frågor.
– Det är klart att det är orimligt stor skillnad och att vd-lönerna väcker många frågor. Vi arbetar för Sveriges allmännytta och en viktig princip är att boendekostnaderna ska vara rimliga så att människor har råd att bo. Samtidigt kan vd-lönerna i allmännyttan skena iväg. Att de med högst löner fortsätter att dra ifrån arbetarlönerna är ett samhällsproblem, säger han.
Nu står vi inför en avtalsrörelse och då säger ofta arbetsgivarna att det inte finns några pengar till löneökningar. Samtidigt finns det uppenbarligen pengar till att höja vd-lönerna.
Allmännyttans tio mest välbetalda vd:ar
Bostadsbolag, vd och månadslön i kronor
Stångåstaden, Linköping Fredrik Törnqvist 175 000
Örebrobostäder, Ulf Rohlén 146 000
Familjebostäder, Sthlm Jonas Schneider 143 500
Stockholmshem, Anette Sand 143 000
Botkyrkabyggen, Chris Österlund 140 000
Helsingborgshem, Jonas Hansson 138 683
Hyresbostäder, Norrköping Gunnar Boquist 134 000
Uppsalahem, Stefan Sandberg 133 500
Ängelholmshem, Benth Jensen 129 000
Signalisten, Solna Per Anders Hedkvist (Lars Jolérus tillträdde som ny vd vid årsskiftet) 128 000
Källa: Hyresgästföreningens tidning Hem & hyra
”Vd-lönerna ökar stridsmoralen i avtalsrörelsen”
Kim Nilsson är huvudskyddsombud och fastighetsskötare på Uppsalahem, där vd:n Stefan Sandberg tjänar 133 500 kronor i månaden. Han säger att han tycker att vd:n gör ett bra jobb, men att utvecklingen där vd-lönerna drar ifrån behöver diskuteras.
– Jag tycker att vår vd gör ett bra jobb. Argumentet för höga vd-löner brukar ju vara att det krävs så pass höga löner för att rekrytera en bra vd. Men samtidigt kan man fråga sig om den stora löneskillnaden är befogad. När vd-lönerna drar ifrån i procentuell löneökning blir ju löneskillnaden mellan vd och arbetare sett i krontal ännu större, säger Kim Nilsson.
Curt Öhrström som är Fastighets klubbordförande på Svenska bostäder tror att en diskussion om löneskillnaderna inom allmännyttan kan bli något som väcker känslor under avtalsrörelsen.
Kan allmännyttans vd-löner vara ett argument för högre arbetarlöner i avtalsrörelsen?
– Det är argument som arbetsgivaren slår ifrån sig ganska direkt, men visst är det bra att påtala löneskillnaden. Men det viktigaste med den här frågan tror jag är att det skapar ett engagemang hos arbetare. Vd-lönerna ökar stridsmoralen i avtalsrörelsen, säger Curt Öhrström.