Flygplansstädare som städar för Sodexo på Arlanda har känt en oro för att smittas av coronaviruset, något som UNT var först att rapportera om. De anställda som varit oroliga har städat kinesiska Air Chinas flygplan, som flyger mellan Peking och Arlanda flera gånger i veckan.

– Alla är oroliga, det är värst för dem som har småbarn, de är jätteoroliga, sa en anställd som vill vara anonym, till UNT.

Trygg med arbetsgivarens rutiner

Men nu säger flygplansstädare som Fastighetsfolket pratat med att oron har lagt sig något. Enligt Jima Loula som städar Air Chinas flygplan för Sodexo har hon fått tydlig information om hur städarna ska agera för att inte utsätta sig för någon onödig risk.

Hon säger att Sodexo sedan utbrottet av coronaviruset varit extra noggranna med att munskydd finns att tillgå och att städarna inte ska komma i kontakt med passagerarna.

– Min driftledare kontrollerar varje dag att vi har det vi behöver. Vi har munskydd, handskar och handsprit. När vi ska städa Air Chinas flygplan väntar vi en bit bort tills passagerarna gått av. Det har funnits en oro hos en del kollegor. Men jag känner mig trygg med Sodexos rutiner, säger Jima Loula.

Folkhälsomyndigheten: Smittar vid direktkontakt med sjuka

Tomas Lindberg är arbetsledare för städarna på Sodexo Arlanda. Även han menar att oron för coronaviruset bland flygplansstädarna har lagt sig lite den senaste tiden.

”De flesta blev oroliga när beskedet kom om detta virus, det blev många frågor om man kunde bli smittad själv och liknande. Men med dagliga uppdateringar från ledningen och information kring viruset så upplever jag nu faktiskt att den största oron som var i början har lagt sig lite”, skriver Tomas Lindberg i ett mejl till Fastighetsfolket.

Det man vet om coronaviruset i nuläget är enligt Folkhälsomyndigheten att det smittar genom så kallad droppsmitta, det vill säga genom hostningar och nysningar. I ett mejl till Fastighetsfolket skriver myndigheten att flygplatspersonal därför inte riskerar att smittas, så länge de inte kommer i direktkontakt med en person som är sjuk.  

Om coronaviruset

Världshälsoorganisationen har klassat coronaviruset som en internationell fara för människors hälsa. I nuläget har över 28 000 smittats och fler än 560 personer avlidit av viruset, de allra flesta i Fastlandskina. Men siffrorna stiger hela tiden.

De flesta som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Folkhälsomyndigheten bedömer risken som mycket låg för att smittan ska spridas i Sverige.

Under onsdagen kom beskedet att forskare på Imperial College i London gjort ett genombrott i arbetet för att hitta ett vaccin mot viruset, rapporterar Sky News.

Om en person ombord har symptom på smitta kommer inte städarna att komma i kontakt med den personen, utan planet kommer att sättas i karantän, skriver Tomas Lindberg.

”Självklart kommer en viss oro bland personalen att finnas kvar. Men skulle det vara någon misstanke om att någon passagerare uppvisar symtom så kommer flighten att stängas ner”, skriver han i mejlet.  

Viktigt med tydlig information

Linda Allberg städar för Renab på Arlanda och sitter i Fastighets fackklubb. Renab städar i dag inte några plan som kommer från Kina. Men risken att smittas av coronaviruset har ändå diskuterats mycket av städarna den senaste tiden, säger hon.

– Vi pratar om det dagligen. Vissa är lite mer oroliga och andra mindre. Men någon större rädsla finns inte bland oss. Oron har lagt sig lite, säger Linda Allberg.

Arbetsgivaren hade kunnat vara bättre på att informera oss. En kollega som är gravid har varit lite extra orolig och har valt att börja med munskydd ombord på flygplanen.

Linda Allberg, städare för Renab på Arlanda

Hon tycker inte att hennes egen arbetsgivare Renab kommit med någon tydlig information sedan viruset bröt ut. Men däremot har Swedavia som driver Arlanda skickat ut information från Folkhälsomyndigheten.

– Arbetsgivaren hade kunnat vara bättre på att informera oss. En kollega som är gravid har varit lite extra orolig och har valt att börja med munskydd ombord på flygplanen. Men för egen del tänker jag att risken är väldigt liten att smittas. Jag försöker att inte oroa mig för mycket utan städar på som vanligt, säger Linda Allberg.