Nu kommer de första stora varslen till följd av coronaepidemin inom Fastighets avtalsområden. I Region Ost är det i stort sett bara städare som berörs än så länge, huvudsakligen på Arlanda och inom de större rederierna.

Företagen det gäller är bland andra Sodexo och Renab. Det finns ännu ingen exakt siffra på hur många anställda som omfattas, men det är minst 500, enligt Nicklas Nilsson, förhandlande ombudsman i Region Ost.

– Företagen varslar för att de fått panik. Med inreseförbudet som beslutades nu vet vi inte om flygen går överhuvudtaget. Det som finns att göra på Arlanda är bara underhållsstäd. Det finns inga flygplan att städa, säger han.

Oklart om avtalet gäller

Förhandlingar med de olika företagen kommer inledas under nästa vecka.

I går tecknade Fastighets ett avtal om korttidspermittering med arbetsgivarorganisationen Almega. Det innebär att arbetstagare kan gå ned i arbetstid, samtidigt som staten betalar en del av lönekostnaden, för att undvika uppsägningar.

Men enligt Nicklas Nilsson är det oklart om avtalet kan börja tillämpas redan nu.

– Avtalet var klart i går. Vi vet inte vad det innebär än, om de kan utnyttja systemet med korttidspermittering. Ingen vet riktigt vad som händer.

Kan bli större efterfrågan

Samtidigt tror Nicklas Nilsson att det är möjligt att situationen kan vända för städbranschen framöver.

– Det kan ta olika vägar. Det kan ju bli så att situationen gör att det blir större efterfrågan på städ. Då kanske städbranschen exploderar i stället, säger han.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Fastighetsfolkets nyhetsbrev för fler bra artiklar.