Oro bland städarna efter corona-varslen
Det kraftigt minskade resandet har lett till storvarsel på flygplatser och rederier. Många städare är nu oroliga för att förlora jobbet. ”Det finns inga jobb, ingenting”, säger flygplansstädaren Jima Loula.
Minst 500 städare har varslats i Stockholmsregionen, vilket Fastighetsfolket tidigare har rapporterat. Och nu uppger Fastighets att allt fler företag varslar även i Region Väst, bland annat mellan 15 och 25 personer på Landvetter.
Varslen beror i första hand på det minskade resandet till följd av coronaepidemin.
På Arlanda har antalet flighter minskat med 33 procent. Och av Viking Lines fartyg ligger alla utom två i hamn. Det får stora konsekvenser för städbolagen, och städarna har i många fall inget arbete att utföra.
Jima Loula, flygplansstädare på Sodexo, har inte haft jobb på två veckor, utan har i stället städat perronger på Arlanda Express på timanställning.
– Det finns inga jobb, ingenting. Om det fortsätter så här kommer alla att få sluta. Men det är ju samma sak i hela världen, säger hon.
Enligt Silvio Siles, Fastighets klubbordförande på Sodexo, är det ännu inte klart hur många som varslas på Arlanda.
– Vi kommer att träffa företaget i förhandling på måndag, säger han.
Hur är stämningen bland medlemmarna?
– Att det här inte alls känns bra. Det är tråkigt. Några har ringt och frågat hur det blir. De är oroliga, och vi har ännu inga svar.
När det gäller avtalet om korttidspermittering väntar Silvios Siles på mer information från regeringen.
– Det är därför vi har skjutit upp förhandlingarna till nästa vecka. Vi tror att medlemmarna kommer att kunna utnyttja det.
Bara ungefär hälften av städarna på Arlanda är medlemmar i Fastighets. Men enligt regeringen ska reglerna för korttidspermittering gälla alla anställda, inte bara fackligt anslutna.
– Vi har ett ramavtal som gäller timanställda, som oftast inte är medlemmar. Och kollektivavtalet gäller ju samtliga. Men vi förhandlar ju först och främst för våra medlemmar, säger Silvios Siles.
På Solreneriet, som sköter städningen på Viking Line, är situationen densamma. Rederiet har ställt in de flesta av sina kryssningar.
– Det är nu bara en eller två båtar som går, resten ligger still, säger Mina Hanna, klubbordförande på Solreneriet.
Det finns ännu ingen siffra på hur många som varslats, men även Mina Hanna tror att alla fastanställda kommer att kunna ha kvar sina anställningar genom korttidspermittering.
– Medlemmarna ringer och frågar vad som händer. Vi förklarar att de kan få fortsätta, men till 90 procent av lönen med hjälp av avtalet. Vi kommer att förhandla om det här senast nästa vecka, säger han.
Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Fastighetsfolkets nyhetsbrev för fler bra artiklar.