Som Fastighetsfolket har rapporterat de senaste dagarna läggs det nu stora varsel i städbranschen, och många städare hotas med uppsägning på grund av coronaepidemin. Det verkar i sin tur medföra att fler söker sig till facket.

Under februari och hittills i mars har Fastighets fått 708 nya medlemmar, vilket kan jämföras med samma period förra året då ökningen var 500 medlemmar.

Människor vill inte ha besök just nu

Jarmo Kusmin är ansvarig ombudsman för medlemsvärvning på Fastighets. Även om antalet medlemmar ökar anser han att förbundet behöver tänka om kring medlemsvärvningen på grund av coronaviruset.

– Jag är lite orolig, eftersom vi nu inte kan vara ute på arbetsplatsbesök som vi hade tänkt. Vi har många inställda arbetsplatsbesök, eftersom människor inte kan eller vill ha besök just nu, säger han.

Jarmo Kusmin, ombudsman på Fastighets.

Därför pågår det diskussioner om att värva på annat sätt, enligt Jarmo Kusmin.

– Vi får se om vi kan förändra sättet att värva så att det sker mer digitalt, via vår sida på Facebook till exempel. Men jag uppmanar också alla som redan är medlemmar, och de som är förtroendevalda på en arbetsplats, att påminna arbetskamrater om hur viktigt det är med det fackliga medlemskapet, säger han.

Klubbarna får rekrytera

Zia Lodin är organiseringsombudsman i Region Ost. För honom och kollegorna har möjligheten att rekrytera försämrats drastiskt, i och med att de måste arbeta hemifrån.

– Det kom ett beslut i torsdags att vi skulle stänga kontoret och jobba hemifrån, så nu gör vi inga arbetsplatsbesök alls. Klubbarna och avdelningarna får göra det rekryteringsarbete som vi brukar göra. De har ju fortfarande möjlighet att träffa sina kollegor, säger han.

Zia Lodin är en av fem organiseringsombudsmän som jobbar för att Fastighets ska få fler medlemmar.

Många är oroliga

Däremot är det fler än vanligt som hör av sig per telefon. Många är oroliga över vad som ska hända med jobben. Andra hör av sig för att de fått mer jobb än vanligt, på grund av coronaviruset.

– Det är både och, arbetsbrist och sådana som får massa extrajobb. Extrajobben beror på att städbolag har fått fler beställningar på grund av corona. Städare har fått gå upp från deltid till heltid och undrar över hur det blir med lönen, säger Zia Lodin.