10-1 till arbetsgivaren. Så beskrev Kommunals ordförande Tobias Baudin LAS-utredningen. Jag kan bara hålla med. Det finns ingen balans, all fördel har viktats till arbetsgivaren.

Bland annat ska företag med färre än 15 anställda kunna sparka folk som de önskar, utan motivering. Turordningsreglerna ska ändras så att fem undantag kan göras på varje avdelning eller enhet. Alla i hela Sverige kommer att bli provanställda på livstid.

Det är ingen hemlighet att det bitvis varit stor oenighet i LO-styrelsen

Hur hamnade vi här? Allt började den 10 september 2018, när det stod klart att svenskarna röstade in 60 procent högerpolitiker i riksdagen. För att den rödgröna regeringen skulle kunna sitta kvar med stöd av Centern och Liberalerna, var man tvungen att ge efter på tre punkter. Det var slopad värnskatt, marknadshyror och en försämring av LAS. 

Samtidigt pågår förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Regeringen har lovat att följa parternas förslag, om vi kommer fram till något. Men det är ingen hemlighet att det bitvis varit stor oenighet i LO-styrelsen om hur förhandlingarna ska skötas.

Fastighets var ett av förbunden som hoppade av. Förhoppningsvis kan vi starta om förhandlingarna framåt augusti. För Svenskt Näringsliv finns alltid utredningen att luta sig mot, frågan är alltså hur enkelt det blir att nå en ömsesidig uppgörelse.

De gamla och slitna slängs ut som förverkade trasor

Inte någon gång sedan jag engagerade mig fackligt 1986 har jag känt mig så orolig som jag gör nu. Om förslagen går igenom får vi en arbetsmarknad där de gamla och slitna slängs ut som förverkade trasor, där ingen vågar säga ifrån och där facket kanske utraderas på småföretag. Det skulle spola tillbaka tiden till 30-talets arbetsmarknad. Som ordförande lovar jag att göra allt som står i min makt för att det aldrig ska bli verklighet.