1.

Facket på Samhall uteslöts

Efter att facket anmält Samhall Eskilstunas alltför trånga personallokal går flytten till en ny lokal. Men trots löften om fackligt inflytande över nya lokalernas utformning har de nu renoverats och planerats utan att facket involverats.

Bland annat saknas eget rum för den fackliga verksamheten och cheferna kommer att sitta avskilt från personalen.

– Vi kommer inte att släppa det här. Men jag är oerhört besviken på Samhall. Det går inte att dra någon annan slutsats än att företaget motarbetar facklig verksamhet, säger Maj-Len Holmquist.

2.

Papperslösa hårt drabbade i coronakrisen

Under coronapandemin har fler än vanligt sökt hjälp hos Fackligt center för papperslösa. Många arbetar inom städ- och restaurangbranschen, branscher som drabbats hårt av coronakrisen.

Coronapandemin har därför slagit hårt mot papperslösas försörjning.

– När företag säger upp anställda så är det alltid papperslösa som får gå först. När de förlorar jobbet står de helt utan skyddsnät, de kan varken få a-kassa eller pengar från Försäkringskassan, säger Sten- Erik Johansson, före detta ombudsman på Fastighets som nu arbetar på centret, som drivs tillsammans med fackförbund inom LO, TCO och Saco.

3.

Miljövärdar i Botkyrka förändrar området

Med graffiti, lampor, blommor och bin gör miljövärdarna Niclas Palm och Dennis Cronlund Storvreten i Botkyrka ljusare och mer färgglatt.

– Nu är det så att så fort man åker ut tänker man ”här är det mörkt, här ska vi måla lite eller sätta upp lampor”. Vi ska bort från listan på utsatta områden, säger Niclas Palm.