En stabil cykel med tre hjul och bra lastutrymme. Det var önskemålet från städaren Gunilla Lindström på Riksbyggen i Mariestad. Resultatet, en elcykel med packlåda, kom i våras och har sedan dess använts flitigt.

– Förut har vi kört egen bil eller cykel och ibland har vi gått. Men eftersom det inte finns tvättstuga överallt får vi ta med moppgarn under dagen, och det blir tungt att släpa uppåt 80 fuktiga moppgarn, säger Gunilla Lindström.

Nu kan hon packa allt, inklusive moppstativ om det behövs, på cykeln.

– Jag tycker att det fungerar jättebra. Jag kommer fram smidigt och behöver inte oroa mig för parkering. Cykeln kan jag bara ställa ifrån mig.

Positiva reaktioner

Kollegan Helena Persson använder på grund av hälsoskäl inte cykeln i samma utsträckning, men är ändå positiv.

– Den är helt kanon. Den är jättelättcyklad och det går att packa mycket i den, säger hon.

Finns på fler håll

Några exempel på fler som använder cykel eller elcykel i jobbet är:

  • På Åmåls kommunfastigheter använder fastighetsskötarna elcykel. Syftet är att förenkla arbetsdagen, men också att förbättra hälsa och minska miljöpåverkan.
  • Företaget Cyklande städarna, som finns i Östergötland, har gjort en affärsidé av klimatsmart städning och att använda cykel istället för bil.
  • Även Städarna i Motala använder elcykel i städjobbet.

Hon berättar att den har väckt många reaktioner, inte minst från hyresgäster och kunder, och att det bara varit positivt.

– Det är bra ur många aspekter, både ekonomiskt och för miljön. Jag hoppas att en hel del kommer följa vårt exempel, säger Helena Persson.

”Inget får kosta pengar”

De känner inte till hur vanligt det är med elcykel bland städare, men enligt leveranschef Gunilla Nilsson, finns planer på att köpa in fler elcyklar inom Riksbyggens marknadsområde Skaraborg.

– Inom lokalvård får inget kosta pengar och om man ska köpa in och använda en bil måste det räknas hem i uppdraget. Jag tror att det är lätt att tänka i gamla banor och att man får gå eller använda sin egen bil mot milersättning, men det här är ett jättebra alternativ, säger hon.