– Vi slipper ovissheten och stressmomentet att sitta hemma och vänta på om det ska börja snöa. Förut visste man aldrig om det gick att åka bort under helgen.

Beskrivningen är Jimmy Winges. Han är ordförande i Fastighets koncernklubb och har förhandlat för facket.

Riksbyggen finns i över 260 kommuner, både som ägare till hyreshus och bostadsrätter och som förvaltare med andra fastighetsägare som kunder. Frågan om beredskap under den snöiga perioden har diskuterats länge. Under ett och ett halvt år har koncernfacket och företaget förhandlat för att nå fram till överenskommelsen.

Det nya avtalet gäller i hela landet under denna vinter. Från den 1 oktober i norra Sverige och från den 1 november längre söderut.

Tidigare var det snön som styrde.

Jimmy Winge, klubbordförande

– Nu vet vi att det är var tredje helg som gäller. Tidigare var det snön som styrde och man visste inte när man skulle bli utringd, säger Jimmy Winge, klart nöjd med avtalet.

Han berättar att Riksbyggens egna anställda på vissa orter inte räcker till för det nya schemat. Där anlitar företaget också underentreprenörer för plogning, skottning eller halkbekämpning.

Mer om Riksbyggen

Riksbyggen är ett kooperativt företag som ägs av bland andra flera LO-förbund och kooperativa företag som Folksam och KF.

Företaget förvaltar över 200 000 bostadsrätter i över 4 300 bostadsrättsföreningar. Plus fler än 100 000 hyresrätter.

Riksbyggen fyller 80 år i år och finns på 430 orter i 261 kommuner.

Modellen med var tredje helg ska utvärderas efter denna vinter.