Fastighets löneförhandlare har börjat möta sina motparter på de 17 olika avtalsområdena. De lämnade sina krav i början av året. Men de gällande avtalen förlängdes i våras eftersom coronan stoppade förhandlingarna.

Strid om påslag i efterskott

När det handlar om frågan om löneökningar är uppgörelserna för facken som jobbar i industrin sedan länge norm – eller märke – för förhandlingarna i övriga branscher. Där rinner tiden ut i morgon. Facken och arbetsgivarna ska då mötas igen, efter att ha pausat i några dagar. Än så länge har de stått långt ifrån varandra.

Avtalsrörelsen

Närmare tre miljoner anställda i hela Sverige ska få nya löneavtal under 2020. Det handlar om 485 avtal i olika branscher.

Både arbetare, tjänstemän och akademiker väntar på lönehöjningarna.

Facken inom industrin hävdar att deras krav är ställda från den 1 april, och att medlemmarna ska kompenseras retroaktivt för uteblivna löneökningar. Men IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä berättar i Dagens Arbete att arbetsgivarna inte är på samma linje:

– För arbetsgivarna är den frågan död. De säger att vi har prolongerat avtalet och träffat ett nollavtal under sju månader. Då kan man inte komma efteråt och be om pengar, säger han till industrifackens tidning.

Om förhandlarna står för långt ifrån varandra kan facken varsla om strejk eller blockad när avtalen har löpt ut.

Krav på tre procents påslag

Industrins fack och de flesta LO-förbunden har enats om att kräva tre procent högre löner. Till detta kommer krav på en extra satsning på lågavlönade. I grupper där lönen är lägre än 26 100 kronor i månaden kräver facken att arbetsgivarna ska skjuta till mera pengar.

I år har ett par förbund brutit sig ur LO:s samordning och förhandlar på egen hand. Kommunal och Pappers försöker på det sättet att slippa vara bundna av industrins lönenivåer.

Mer om löner

35 300 kronor är medellönen i Sverige.

29 000 är medellönen för arbetare.

Kvinnor tjänar i snitt 90 procent av vad männen får in.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män har minskat varje år sedan 2007.

Källa: Medlingsinstitutet