Magnus Widlund, driftsreparatör med jour.

Efter en jourhelg med 17 utryckningar laddar Magnus Widlund för måndagens jobb som startar halv två på eftermiddagen. Han är konditor – men jobbar sedan många år på bostadsföretaget och titulerar sig driftsreparatör.

Magnus Widlunds arbetstid pågår till tio på måndagskvällen. Sedan startar jouren och kvällen kan bli sen, ibland in på natten. Så fortsätter veckan fram till fredag morgon. Då är det dags att städa jourbilen och sätta larmtelefonen på laddning till nästa team.

Sedan ett drygt år kan Magnus Widlund och hans jourkompis Christer Larsson gå hem före lunch på fredag efter jourveckan. Eller, om de hellre vill, ta sovmorgon och jobba på eftermiddagen istället. Företaget bjuder på tre lediga timmar, tid som jourkillarna tidigare ofta valde att kompa ut.

Känns rättvist med extra ledigt

– Det här känns rättvist, tänkte jag när jag fick veta att vi skulle få betalt. Jättebra att man får något tillbaka för att man ställer upp, säger Magnus Widlund.

– Jag vet aldrig ett endaste dugg om hur eller när dagen slutar i jourveckorna. Ibland får man tänka utanför boxen, och ibland är det skitenkelt att lösa ett problem.

Magnus Widlund laddar för jourpasset.

Hemma i bostadsrätten på Hovslätts ängar i Jönköping vittnar kaffekoppen om en lugn morgon. Det blev ett avsnitt av Anno 1790, tv-serien om ett mörkt och blodigt Stockholm. Sedan en uppvärmd rest på̊ spagetti och köttfärssås. Lite telefonprat med dottern. Och så en snabb dusch innan han kliver i arbetsbyxorna med den rejäla nyckelknippan.

Facket förhandlar nu

Under några hektiska veckor nu i november slutförhandlar Fastighets om löner och villkor för anställda i fastighetsbolag. I möten med arbetsgivarnas organisationer lägger fackets förhandlare fram sina krav. Arbetsgivarna svarar med sitt bud.

En av frågorna som Fastighets driver handlar om de där fredagstimmarna som Magnus Widlund uppskattar. Fackets mål är att få in fyra timmar ledigt efter en vecka med jour eller beredskap i det centrala avtalet.

Bild på Joakim Oasarsson när han sitter framför ett fönster.

Vi måste få trycket nerifrån för att veta vad vi ska driva.

Joakim Oscarsson, avtalsombudsman

Avtalsombudsman Joakim Oscarsson utvecklar grunderna:

– Vi tycker att den som har beredskap ska få kompensation efter en tuff arbetsvecka. Om de får gå hem tidigare på fredagarna hinner de vila upp sig och vara med familjen.

Bland Fastighets krav finns också två dagar längre semester. Dessutom möjligheten att byta pengarna i semesterersättningen till mera ledigt.

Avtal på̊ fastighetsföretag

Fastighetsskötare, fastighetstekniker, fastighetsvärdar, driftsreparatörer, städare och andra fastighetsarbetare anställda på̊ fastighetsföretag går på̊ kollektivavtal som Fastighets har med antingen Fastigo, Almega eller Sobona.

I alla tre förhandlingarna kräver facket fyra timmar betald fredagsledighet för den som har haft en vecka jour eller beredskap.

Joakim Oscarsson berättar att kraven kommer från medlemmarna. Under avtalsråd i fackets fem regioner fiskar förtroendevalda och ombudsmän upp vad som diskuteras på̊ arbetsplatserna. Ett centralt avtalsråd stämmer av och prioriterar.

– Vi måste få trycket nerifrån för att veta vad vi ska driva. Det här är en demokratisk process, säger Joakim Oscarsson.

Idén var min faktiskt.

Dick Magnusson, arbetsledare på Vätterhem

På Vätterhem berättar arbetsledaren Dick Magnusson om bakgrunden till att den lediga halvdagen redan finns på̊ företaget. Han ser ganska nöjd ut bakom skrivbordet i Råslätt.

– Idén var min, faktiskt.

Vätterhem

Är Jönköpings allmännyttiga bostadsföretag.

Har cirka 8 700 hyreslägenheter.

Börjar bygga runt 200 nya bostäder om året.

Har infört tre timmar betald ledighet efter en jourvecka.

Dick Magnusson ingick själv i jourgänget under många år. Så när han blev teknisk förvaltare visste han att den verksamheten behövde ses över. Rutiner och villkor betades av. Muntliga överenskommelser skrevs ned. Det blev både ge och ta för de anställda, berättar han.

Högsta chefen också nöjd

Thorbjörn Hammerth, vd på̊ Vätterhem, ser inga problem med de lediga timmarna:

– Vi har stramat upp jourjobbet så att killarna gör tyngre och svårare saker än tidigare. Det krävs mer kompetens för att göra jobbet.

– Många är nöjda och företaget får en bra effekt utan att det kostar mer. Tidigare köpte vi in en del tjänster som jourgänget gör i dag.

Perfekt om vi får in ledigheten i centrala avtalet.

Gabriel Blomberg, klubbordförande på Vätterhem

Fackklubbens ordförande, Gabriel Blomberg, ingick också i jourstyrkan innan ett knä satte stopp och han blev ansvarig för brandlarm och säkerhet.

– Fredagsledigheten är jättebra, säger han.

– Perfekt om vi får in den i centrala avtalet så att den införs överallt.

Jourbilen rullar vidare

Magnus Widlund fortsätter sin måndag i jourbilen. Utrustad med verktygslåda, storstövlar och hjälm, skruvdragare, kofötter, vinkelslip, olika lås, stegar, vattendammsugare, rördelar och slang med mera – rattar han in till arbetsplatsen i Öxnehaga.

Nödvändig utrustning för en jourande driftsreparatör.

Han gör en snabb överlämning efter helgen. Jourteamet åtgärdade en akut vattenläcka. De satte ihop anslutningsrör till tvättmaskin och torktumlare som hade glidit isär. Nu återstår jobb för en snickare att byta hela eller delar av det skadade taket i lägenheten en trappa ner.

Magnus Widlund rusar in till driftsdatorn, loggar in, tittar över vilka larm som dykt upp. Antecknar i ett block, beredd att ge sig ut i området. Första stoppet blir styrcentralen i en källare. En omstart krävs för att varmvatten, värme och mätarna ska fungera som det ska igen. Så långt hans vanliga arbetsuppgifter som driftsreparatör.

Jourtelefonen styr

Från fyra på eftermiddagen är det jourtelefonen som styr. Då kan det handla om vad som helst – för honom och parhästen Christer Larsson – att lösa. Larmen kan komma från vilket som av Vätterhems områden, från uppåt 9000 lägenheter, äldreboenden, skolor och förskolor. Dagen före, söndagen, startade med ett första larm vid åttatiden på̊ morgonen och slutade efter nio på kvällen med en stillastående sopkarusell på̊ ett äldreboende.

Möte i grovköket på̊ ett äldreboende. Vitvaruteknikern Christer Larsson och driftsreparatören Magnus Widlund har jouren tillsammans och kompletterar varandra.

– Förmodligen var det ett överhettningsskydd som slagit till, säger Magnus Widlund som fick rensa ett rör överfyllt med sopor.

Kö till jourteamet

Det är kö och reservlista för att komma in i jourteamet på̊ Vätterhem. Efter jourveckan kommer sex vanliga dagtidsveckor innan det är dags igen. Fredagskompensationen bryter av mönstret i schemat.

Jouren ger förstås mer betalt också. Tre timmars ob-ersättning för veckans vardagskvällar, ett fast jourtillägg plus övertidsersättning för utryckningarna. Sammantaget höjs lönen med mellan 5 000 och 10 000 en månad med jour, berättar Magnus Widlund.

Mycket kan hända

Några larm från Magnus Widlunds och Christer Larssons jourhelg:

Åverkan på̊ belysningsstolpe.

Locket till säkringen hade plockats bort.

Tvättstugedörr i baklås.

Totalstopp i toalett. När stolen skruvades bort från golvet kunde doftblocket som satt fast i kröken dras ut. Toan fick tömmas för hand.

Entrédörr öppnades inte av sig själv. Dörrstängaren plockades isär och hyresgästerna fick ta i resten av helgen. Överlämnat till elektriker.

– Det här jobbet är också otroligt personlighetsutvecklande! Man lär sig nya saker hela tiden.

Säger driftsreparatören som inte ångrar en sekund att han har lämnat konditoriköket. Numera bakar Magnus Widlund bara när han måste, som vörtbrödet till jul.

Magnus Widlund

Ålder: 57 år.

Gör: Jobbar som driftsreparatör, men är utbildad konditor.

Familj: Gift med Annika Widlund och har två vuxna barn. Alla tre är förskollärare.

Fackligt: Sitter i fackklubbsstyrelsen som suppleant.

På fritiden: Spelar golf, padel, dömer innebandy och kör motorcykel.

Starkaste jourminnet: ”Vi åkte till Råslätt på larm om krossad ruta. Vi stoppades av maskerade poliser med tunga vapen. En bankbox hade sprängts. Vi fick vända och komma tillbaka dagen efter.”