– Planen var att avsluta förhandlingarna med Fastigo i dag. Men nu får vi istället se vad som händer för Handels och HRF där medling är på gång, säger Jari Visshed, tredje ordförande i Fastighets och avtalssekreterare.

Kan bli strejk

Handels och Hotell- och restaurangfacket har tagit strid för den låglönesatsning som ska ge mer pengar till lönepotten på arbetsplatser eller branscher där anställda tjänar under 26 100 per månad. Deras motparter vill att satsningen ska rymmas inom det löneutrymme som industrin har enats kring. Facken kräver extra pengar till satsningen.

Medlare är utsedda i de båda konflikterna.

Under tiden har Fastighet och motparterna pausat förhandlingarna inom fastighetsskötsel med Fastigo och med Almega.  

Beredda på sympativarsel

– Låglönesatsningen påverkar de avtalen marginellt bara eftersom de flesta tjänar mer än 26 100. Men frågan är viktig och det finns enskilda som inte når upp till det knät. Och då ska det generera pengar till potten, säger Jari Visshed.

Han berättar samtidigt att Fastighets är berett att hjälpa de förbund som har varslat om konflikt.

– Om det är nödvändigt kommer vi att sympativarsla, säger han.

Fastighets har en rad andra krav än själva lönenivån, som ju industriparterna redan har gjort upp om. En tvistefråga är att arbetsgivarna vill att löneökningarna ska fördelas lokalt, ute på arbetsplatserna. Facket kräver en individgaranti som gäller för alla.

Industriavtalet 2020

Uppgörelsen mellan fack och arbetsgivare i industrin är märket för löneökningarna på övriga arbetsmarknaden.

• Avtalen löper över 29 månader men går att sägs upp inför de 12 tolv sista månaderna.

• Avtalsvärdet är 5,4 procent, det vill säga att det kostar arbetsgivarna 5,4 procent. Eftersom nya avsättningar till pension ingår betyder det att lönerna höjs med mellan 4,9 och 5 procent.

• Höjningen sker i två steg: 3 procent den 1 november 2020 och 2,4 procent den 1 april 2022

• Låglönesatsningen ska ge mer pengar till lönepotten på arbetsplatser eller branscher där anställda tjänar under 26 100 per månad.