Vem annan är arbetsgivarna kan vara nöjd med den senaste versionen av las-överenskommelsen?

Arbetsgivaren ska fortfarande få hyvla din tjänst, alltså minska tjänstgöringsgraden, från säg heltid till halvtid.

Arbetsgivaren måste visserligen fastanställa dig snabbare efter en visstidsanställning, men å andra sidan blir det ju lättare att säga upp fast anställda. 

Kravet på att ha en saklig grund, alltså underbyggda skäl, för uppsägningen luckras upp.

Så varför ställer sig LO-facken IF Metall och Kommunal bakom uppgörelsen att ändra reglerna för anställningstrygghet? En uppgörelse som ett enat LO valt att inte ställa sig bakom bara veckor före?

Det verkar i första hand vara för att få sitta med vid förhandlingsbordet. Och när de två storfacken Metall och Kommunal ställt sig bakom förändringarna pekade deras ordföranden på att de fått igenom justeringar som var bra för deras medlemmar. De glömde nämna att överenskommelsen öppnar för lagändringar som kommer gälla alla, oavsett bransch och facktillhörighet.

Det har alltså gått från oanständigt uselt till skitkass. 

Hela överenskommelsen om trygghet och omställning är komplicerad och för en lekman svåröverskådlig. Men när en lyssnar på de andra LO-facken så är de eniga om att de justeringar som gjordes i senaste varvet flyttar överenskommelsen från att innebära oerhört allvarliga försämringar i de anställdas anställningstrygghet till att vara lika allvarliga försämringar i anställningstryggheten – men med lite socker i botten i form av bättre omställningsmöjligheter för den som blir av med jobbet. 

Det har alltså gått från oanständigt uselt till skitkass. 

En arbetsgivare ska fortfarande få hyvla arbetstid bland personalen, visserligen enligt en turordning och med minst en månads varsel, eller möjligen två eller tre om du jobbat länge. 

Hyvling ska bort helt, det hade varit den enda vettiga förhandlingslösningen att vara stolt över

Men hallå, att få hela sin hushållsekonomi ändrad på ett par månader, för vem är det rimligt? Att gå från heltidslön till deltidsinkomst är svårt, oavsett om du vet om det någon månad i förväg. De flesta kan inte ställa om sina utgifter i den takten. Hyvling ska bort helt, det hade varit den enda vettiga förhandlingslösningen att vara stolt över.

Den starkt kritiserade anställningsformen Allmän visstid försvinner. Men ersätts direkt av den nya Särskild visstid. Den ska omvandlas tidigare till en fast tjänst, efter 12 månader istället för 18, som tidigare var sagt i överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Det låter ju bra, men kan även det missbrukas så att arbetsgivaren väljer att anställa en ny medarbetare istället. Istället för att snabbare bli fast anställd kan anställningarna alltså bli ännu kortare.

efter träget kampanjande flyttas nu makt till arbetsgivarnas planhalva

Varför görs all denna förändring av anställningsreglerna? Jo, för att arbetsgivarna och den politiska högern i åratal klagat på de stelbenta reglerna kring att anställa och säga upp personal. Arbetsgivarna har långsiktigt stärkt både sin organisationsgrad och sin opinionsbildning. Droppen urholkar som bekant stenen, och efter träget kampanjande flyttas nu makt till arbetsgivarnas planhalva. Den politiska maktförskjutningen som Januariavtalet innebar gjorde förändringarna möjliga.

styrkan måste byggas underifrån

Så vad göra? Organisera och protestera är enda vägen. Det gäller både politiskt och fackligt. Facken behöver helt klart stärka sitt inflytande. Och den styrkan måste byggas underifrån. Det är du och dina kolleger på jobbet som är facket, och är vi många blir vi starkare.