Det nya avtalet för städare på privata entreprenadföretag blev klart i fredags kväll. Fastighetsfolket har pratat med några städare för att få de första reaktionerna.

–Många vill ha mer pengar i fickan. Det är svårt att få pengarna att räcka. Vi städare har kämpat under corona, många har haft mer jobb, och vi hade uppskattat om arbetsgivarna hade gett oss löneökning retroaktivt för den här tiden.

Det säger Catherine Nilsson, som är städare på Bohus städ. Hon var representant på det centrala avtalsrådet för Göteborg Väster.

Catherine Nilsson, avdelning Göteborg Väster

Fackliga krav fick nej från Almega

Catherine Nilsson är besviken över att branschvanetillägget inte höjs.

–På avtalsrådet diskuterade vi också att vi ville ha mer ledighet, men det fick vi inte. Vi fick inte heller rätt till betalda arbetsskor. Hos mig får vi 300 kronor för att köpa skor, men pengarna räcker inte till bra skor.

Vad gäller pensionen så ska arbetsgivarna nu börja betala in tjänstepension i tidigare ålder, vad tycker du om det?

–Det är bra. Det är också bra att de ska skriva ut på lönespecifikationen att pensionen betalas in. Det är många företag som fuskat med pension, det blir svårare nu. 

Med låga löner blir ändå den sammantagna pensionen låg, påpekar Catherine Nilsson.

–För oss som redan jobbar kommer pensionen att bli en katastrof. Jag är ung så jag funderar på att byta jobb och yrke, faktiskt.

Sextrakasserier måste tas på allvar

Avtalet innebär att en arbetsgrupp från fack och arbetsgivare ska diskutera arbetsmiljön och problem i branschen med sexuella trakasserier.

–Det är bra, det måste man ta på allvar. Jag har själv nyligen varit med om en obehaglig händelse på jobbet och det är vi kvinnor som får lida, säger Catherine Nilsson.

Caroline Gustavsson Städare på Katrineholms Städteknik

–Det är en bra höjning. Allt annat blir dyrare och framför allt hyran, så det här kommer att behövas. Det har varit lite frågor om retroaktiv lön på jobbet, men jag har ingen särskild åsikt om det.

Hon och kollegerna går på avtalets lägstalön 23 312 kronor. Lägstalönen i avtalet höjs med 757 kronor den 1 januari och med 630 kronor den 1 juni 2022. Eftersom Caroline Gustavsson arbetat länge i yrket får hon också branschvanetillägg i två steg, totalt 1000 kronor i månaden. Men det är många hål att stoppa i:

–Som jag alltid sagt, samhället är inte gjort för ensamstående. Det är tufft som ensamstående mamma att få ihop ekonomin, men jag är glad att jag har branschvanetillägget också. Jag har heller inte behövt vara vabba så mycket under hösten, vi hade en kort sväng i november men sedan har barnen varit friska. Och jag med. Det känns skönt. Vi städare är ju ganska utsatta i coronatider, men jag har inte råkat ut för det.
 

Bild: Hugo Leijon

Visar Pllana Städare på ISS, ordförande i ISS-klubben i Malmö

–Löneökningen är bra, den är jag jätteglad över. Det är många som klagar över att det inte bli retroaktivt, men jag har försökt förklara att det inte var någon annan heller som fick retroaktivt, de större facken som Metall fick inte heller.

Skrivningen om nattarbete är han inte nöjd med.
–Nej, det tycker jag inte om. Det skulle kunna bli vanligare att kunder vill ha nattarbete och det är krångligt för många som har småbarn. Det påverkar också hälsan, jag vet för jag har arbetat natt själv.
I förhandlingarna togs ett stycke i kollektivavtalet bort, som innebar att arbetsgivaren är skyldig att informera skriftligt fyra veckor innan en omplacering. Nu ska istället MBL gälla.
–Omplaceringar utnyttjas rätt mycket, och ofta med kort varsel. Hur den här ändringen påverkar vet jag inte, det måste jag ta reda på.

Bild: Anna Ledin Wirén

Silvio Siles Städare och klubbordförande på Sodexo

–Löneökningen på 1387 kronor blir jättebra. Jag har pratat med kolleger och vi är glada att vi inte behövde strejka i de här tiderna. Men det är flera som frågar varför vi inte får löneökning förrän den 1 januari när andra har fått ökning från 1 november.
Att arbetstidsförkortning vid nattarbete skrivs in kan bli positivt, bedömer Silvio Siles.
–Vi har haft ett avtal om nattarbete på Sodexo, men alla företag har inte det och det kan bli en press vid upphandlingar. Det har också varit krångligt att söka dispens för nattarbete. Det kan bli bättre om det finns reglerat i kollektivavtalet, säger Silvio Siles.

Bild: Sofia Lindroth

Ysabel Nilsson Saavedra Städare på ISS som sitter i Fastighets förbundsstyrelse

– Jag har fått flera samtal från medlemmar. De hade hoppats mer på branschvanetillägget och de undrar om tillägget blir retroaktivt för den som passerade en gräns i somras. Förlorar jag sex månader med ett högre tillägg? frågar de.

Svaret till medlemmarna är att branschvanetillägg räknas upp när den vanliga lönerevisionen sker. Det vill säga vid årsskiftet, eftersom avtalstiden förlängdes i våras. Då höjs nivån för alla som har passerat gränsen två, fyra eller sex års vana sedan den senaste lönehöjningen.