Coronasanering. Vad tjänar en sanerare?

Coronasmittan har tagit sig in på ett kontor i Stockholm. Dags för HSB Stockholms saneringsgrupp att kliva in. Jari Kekki gasar ner alla rum med väteperoxid.

Utanför en kontorslokal i södra Stockholm stannar bilar med HSB:s logga på. Ur bilarna kliver flera män. De börjar klä sig i vita skyddsoveraller, blå plasthandskar och svarta syrgasmasker.

”STOPP! Byggnaden avstängd på grund av covidsmitta!”. Lappar med ett oroväckande budskap är upptejpade på dörren in till lokalen. HSB Stockholms särskilda saneringsgrupp har ett nytt uppdrag.

Smitta i lokalen

Väldigt många som jobbat inne i den här lokalen har fått corona. Hur smittan kom dit vet sanerarna inte.

– Viruset smittar innan man märker att man är sjuk. Så det räcker med att någon blivit smittad i matbutiken eller var som helst, går in här, sätter sig och jobbar. Då är bollen i rullning, säger Andreas Kerstof, servicechef på HSB Stockholms saneringsgrupp.

Forskaren Jakob Löndahl

Coronaviruset

Forskaren: Lätt att ta kål på covid-19

Nyheter

Saneringsgruppen ska gasa ner alla rummen med en rök som innehåller det virusdödande ämnet väteperoxid. Men innan dess måste alla ytor torkas av med särskilda torkdukar impregnerade med samma kemikalie.

Coronasanering
Saneraren Casper Tenhunen torkar av alla ytor med kemikalien väteperoxid, för att få bort covidviruset.

Viruset kan finnas var som helst, på en bordsskiva, en whiteboard, ett dörrhandtag, i väntan på ett intet ont anande värddjur.

En av coronans banemän i kväll är saneraren Casper Tenhunen. Han står och torkar av en mikro i ett pentry. En lätt lukt av kemikalier ligger i luften.

– Jo då. Det går bra. Det är en vanlig arbetsdag, säger han genom munskyddet.

”Var livrädd”

Casper har gjort flera coronasaneringar nu och kan rutinerna. Riktigt så lugnt var det inte i saneringsgruppen i våras, berättar servicechefen Andreas Kerstof. De hade stor erfarenhet av andra smittor som sars och hepatitvirus. Men covid-19 var helt nytt.

– Vi visste nästan ingenting om viruset. Hur det smittar, hur farligt det är. När jag för första gången skulle gå in i en lägenhet där det fanns konstaterad covidsmitta… Jag ska vara ärlig. Jag var livrädd, säger han.

Sanering av coronavirus
Kemikalieröken lägger sig överallt och tränger in i varenda vrå.

Nu vet de mycket mer. Känslan är annorlunda.

– Man är inte livrädd på det sättet som då. Man ser till att ha den utrustning man ska ha för att inte bli smittad, och har respekt för viruset, säger Andreas Kerstof.

Adrenalinkickar på jobbet

Det är dags att börja med ”foggningen” som det kallas. Casper Tenhunen går bakom och bär på sladdarna, medan kollegan Jari Kekki håller i maskinen som ska spruta ut gasen.

– Jag trivs bra. Jag kan få adrenalinkickar på jobbet och vi gör väldigt varierande saker. Allting är kul, säger Casper.

Nu är det full syrgasmask som gäller. Jari Kekki gasar på och fyller snabbt hela kontorslandskapet med en tät, vit rök.

– Det är ett intressant jobb. Jag är en allt-i-allo-person, vill testa på allting. Så det är ett perfekt jobb för mig. Det är mycket variation och varje dag är olik den andra, säger Jari.

Jari Kekki, sanerare
Jari Kekki Sanerare

”Om vi slarvar så finns det en risk att vi blir smittade”.

Bild: Marc Femenia

Vi står mitt inne i en lokal där coronaviruset kan finnas överallt. Men Jari och de andra verkar inte särskilt oroade. Ingen av dem har blivit smittad sedan de började göra coronasaneringar.

– Virus som virus egentligen. Precis som med andra virus så måste man behandla coronaviruset med respekt och inte slarva med skyddsutrustningen. Om vi slarvar så finns det en risk, så är det ju, säger Jari efter att han klivit ut ur ett moln av kemikalierök.

– Om vi inte skyddar oss får vi skäll, fortsätter han och kastar en road blick mot arbetsledaren Benny Runström och chefen Andreas.

Casper Tenhunen, sanerare
Casper Tenhunen Sanerare

”Vi måste lita på att det är säkert när vi använder utrustningen rätt och följer rutinerna”.

Bild: Marc Femenia

Benny Runström som också varit inne och sanerat i lokaler där det finns coronasmitta, säger att han blivit extra medveten.

– Man tänker till. Jag blir väldigt medveten om att inte pilla mig i ansiktet till exempel medan jag håller på. Byter handskar. Sådana saker. Sköter jag de bitarna så bör jag klara mig eftersom covid framför allt är en droppsmitta.

Funderar på dörrhandtag

Saneringsjobbet kan innebära vissa ”arbetsskador”.

– Man kan ibland tänka på kontaktytor, dörrhandtag och sånt. ”Ska jag verkligen ta i det där handtaget?”, säger Jari Kekki.

Men är man orolig för att bli smittad så har man nog valt fel jobb.

– Jag är ju medveten om att det finns en risk, men inte orolig på det sättet. Vi måste lita på att det är säkert när vi använder utrustningen rätt och följer rutinerna, säger Casper Tenhunen.

Coronasanering
Viruset finns någonstans i lokalen, i väntan på ett nytt värddjur.

Pandemin har delat upp arbetslivet i Sverige. Många i tjänstemannayrken jobbar hemifrån. Medan städare, fastighetsskötare och sanerare likt Jari Kekki och Casper Tenhunen går till jobbet som vanligt.

– Jag ser inget negativt i det faktiskt. Visst är man medveten om att det går att bli smittad när man jobbar ute. Men det kan vara nog så jobbigt att jobba hemma och mista all social kontakt, säger Benny Runström.

Bra med hemmajobb

– Samtidigt ska de som vill vara ute och göra de här jobben få en eloge, fyller servicechefen Andreas Kerstof i.

Saneraren Jari menar att det bara är bra om folk håller sig hemma.

– Ju fler som stannar hemma desto fortare får vi stopp på smittan, säger han och fäller ned skyddsmasken igen.