Strax efter jul slog kylan slog till och en stor propp av is började formas i Piteälven i närheten av Hotell Storforsen, vilket Piteå-Tidningen först rapporterade om. Nu är vattnet bara centimeter från hotellet efter att ha stigit flera meter.

Kanske måste sprängas

Vattnet har aldrig stått så här högt sedan 1998. Även då var det på grund av en stor propp av is i forsen. Den gången sprängdes proppen till slut bort av personal från Försvarsmakten. Det är just nu oklart vad som ska göras åt situationen. Kanske får militärerna plocka fram sprängmedlet igen.

Pumphus
Kommunens pumphus är under isvatten.

Pumpar och vallar

Vaktmästaren Fredrik Grönlund och kollegorna har fått hugga i med vattenpumpar och hjälpt till med byggandet av skyddsvallar.

– Vi förbereder genom att försöka täta dörrar, plocka ut grejor som kan skadas av vattnet. På campingområdet har vi små stugor där vi tömt ut kyl, frys och sånt. De stugorna står under 60-70 centimeter vatten, säger han till Fastighetsfolket.

Det finns hopp

Nästan varje dag under januari har älvens vatten krupit närmare hotellet med någon decimeter. Toppnoteringen var i helgen när det bara var en 50-60 centimeter kvar. Men nu har det sjunkit undan lite och står still.

– Det ser bättre ut nu så vi är lite förhoppningsfulla. Men det går fort när det stiger, man kan inte vara säker.

Är det stressigt?

– Nej, det är lugnt. Vi får hjälpas åt och hoppas på det bästa. Det är inte mycket annat vi kan göra.