Städaren Pernilla trivs med att städa, men villkoren i branschen gör henne upprörd.

Hon har ständig värk i nacken och värken strålar ned i ena benet. 

–Jag städar ofta trapphus. Det sliter på kroppen att gå i trappor och man gör samma rörelser hela tiden. Jag kan bara ligga på ena sidan när jag ska sova, annars gör det för ont. Värken kom redan efter några veckor på jobbet.

Städpassen är långa och det är ont om tid att hinna städa alla trapphus, källarutrymmen, tvättstugor, toaletter och andra utrymmen i bostadsområdet.

–Det är jättestressigt, ofta hinner jag inte ens ta lunch. Att ringa till chefen och säga att jag inte hinner är inte ett alternativ, säger Pernilla.

”Jag vill att problemet ska tas upp”

Hon började jobba som städare i 20-årsåldern och har varit i branschen i ungefär tio år. Hon trivs med jobbet, men frågar sig om det är långsiktigt hållbart. 

–Personalen behandlas inte bra i städbranschen. Jag vet jättemånga som är missnöjda, men de vågar inte säga något för de är rädda att bli av med jobbet. Men då blir det ingen ändring, därför vill jag att problemet ska tas upp.

Rädslan att bli av med jobbet är inte ogrundad. 
–Jag har själv blivit av med jobbet flera gånger. En gång när chefen fick veta att jag var gravid. En annan gång när jag var sjukskriven efter en olycka.

Pernilla ska börja plugga. Drömmen är att få fast jobb och kunna köpa hus.

Hon har arbetat på flera olika städfirmor och på olika former av kontrakt. Det har varit företag som har kollektivavtal och sådana som inte har det. 

–Det kan se bra ut på ytan, för kunderna och när man söker jobb. Sedan fungerar det på ett annat sätt i verkligheten även om det finns kollektivavtal.

Stressen gör jobbet ännu tyngre

Hon understryker att det hon har varit med om inte är ovanligt. Bilden stämmer också med den verklighet som ombudsmän och skyddsombud stöter på. 

Felaktiga löneutbetalningar och timlöner under avtalad nivå. Städuppgifter som inte hinns med under den tid som kunden betalar för. Restid mellan städobjekt som inte är betald, tajt om tid att hinna ta lunch. 

Det ska inte behöva vara en skämsgrej att vabba om barnen är sjuka

Svårigheter att förena jobbet med familjeliv:
–Jag har fått frågan under en anställningsintervju om jag tänkt skaffa barn. Och nu när jag har barn har jag under en annan jobbintervju fått fylla i papper på vem som hjälper till om barnen blir sjuka. Det är märkligt. Det ska inte behöva vara en skämsgrej att vabba om barnen är sjuka, det har man ju rätt till.

Något som blivit extra uppmärksammat under coronapandemin och som förekommit på flera städföretag är brist på städmaterial eller skyddsutrustning. 

Det är kanyler, blod, urin och bajs och så står man där utan riktiga handskar. Det är faktiskt jätteäckligt

–Vi har uppmanats att använda diskhandskar och sprita dem, men det är inte alls lika hygieniskt och känns inte bra under corona, säger Pernilla.

Hon städar på ställen där toaletterna kan vara riktigt smutsiga.
–Det är kanyler, blod, urin och bajs och så står man där utan riktiga handskar. Det är faktiskt jätteäckligt. 

Städare har ofta värk

En färsk rapport från Arbetsmiljöverket som granskar arbetsmiljön på hela arbetsmarknaden visar att städare i många hänseenden har sämre arbetsmiljö än andra yrkesgrupper. 55 procent har värk i övre delen av ryggen eller nacken, lika många har ont i armar eller axlar. 48 procent har värk i höfter, ben, knän eller fötter. 79 procent känner sig uttröttade i kroppen efter jobbet varje vecka. 76 procent svarar att de upprepar samma moment många gånger i timmen. 43 procent har liten chans att bestämma arbetstakten själva. 

Det är ett tungt kroppsarbete att städa. Arbetsgivaren har ett ansvar att arbetsmiljön ändå är god.

Men om det inte fungerar? Enligt Arbetsmiljöverkets rapport svarar 24 procent av städarna att det är svårt att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållandena.

Rädda att inte ringas in mer

Då är vi tillbaka i rädslan att bli av med anställningen.
Vissa arbetsgivare i städbranschen använder tillfälliga anställningsformer för en stor del av personalstyrkan. Visstidsanställningar med så kallade ramavtal är ett exempel. På anställningskontraktet, som gäller en tillfällig anställning för högst två veckor, behöver inte anställningstid stå angivet. Anställningstiden kan dokumenteras i bilaga ”vid varje enskilt tillfälle”, som det står i Fastighets kollektivavtal med Almega (serviceentreprenadavtalet). I praktiken finns det arbetsgivare som låter personal gå på såna ospecificerade avtal i månader och år. Varje arbetstillfälle blir en ny anställning.

Det var det som hände mig när jag var med om en bilolycka och blev sjukskriven

Om det inte passar arbetsgivaren längre så uteblir helt enkelt timmarna efter en tid.

–Det var det som hände mig när jag var med om en bilolycka och blev sjukskriven, först på heltid och sedan på halvtid. Då tog chefen bort alla timmar, så anställningen rann ut i sanden.

Fokus på vinst

Pernilla tänker att städföretagen fokuserar för mycket på pengarna.
–Vi är utbytbara, eller i alla fall är det så arbetsgivarna tänker. De tror att de kan göra som de vill, men vill de ha rädd personal eller vill de ha bra personal? De borde ta hand om den personal de har. Och varför byta personal hela tiden, det måste ju kosta att introducera nya?

Nu har hon sagt upp sig från städjobbet. 
–Jag ska börja plugga. Jag tycker det är roligt att städa och trivs egentligen. Men det funkar inte i längden att jobba så här. Min plan nu är att bli fordonstekniker en dag.

Drömmer om att köpa hus

Pernilla Nilsson är gift och småbarnsmamma
Drömmer om: Att få fast jobb för att kunna köpa hus.
Tycker om städyrket: ”Jag tycker det är roligt att städa och trivs egentligen. Men det funkar inte i längden att jobba så här.”

Hur är din situation som städare?

Känner du igen dig i Pernillas berättelse? Eller har du bra erfarenheter av städbranschen? Hör av dig till oss och berätta! Du kan mejla till oss på redaktionen@fastighetsfolket.se eller skriva en insändare i formuläret här på sajten.