Ett och ett halvt år återstår till nästa riksdagsval och i den senaste opinionsmätningen har Socialdemokraterna och de andra styrande partierna förlorat stöd jämfört med valet 2018. Som nybliven pensionär kommer Peter Aronsson att ha koll på politiken från läktaren.

– Den ekonomiska politiken är inte rolig i dag. Det behövs en omfördelning, samhället håller på att glida isär, säger han.

I knät på nyliberaler

Opinionsmässigt ser det riktigt illa ut, konstaterar Peter Aronsson som anser att fackets roll är att påverka och samverka med Socialdemokraterna.

– Samtidigt sitter sossarna i knät på nyliberaler, säger han och syftar på januariavtalet som regeringen skrivit under tillsammans med Liberalerna och Centern. Om vi ska fortsätta med facklig-politisk samverkan måste Socialdemokraterna byta ekonomisk politik.

– Man kan fråga sig om det är värt att försvara makten med alla medel? funderar han.

Rycker i tryggheten

Den kritiken handlar om de förändringar i arbetsrätten som är på väg att genomföras, efter att arbetsgivarna, tjänstemännen och två separata LO-fack har levererat en överenskommelse. Trots protester från Fastighets och övriga förbund inom LO.

– Regeringen börjar rycka i anställningstryggheten. Hur ska vi då göra med springvik, sms-anställningar, korttidsanställningar … när det bara blir etter värre.

Studiestöd behövs

Peter Aronsson ser visserligen en fördel i överenskommelsen som ska bli lag:

– Det är bra att lyfta omställning och fortbildning och ett nytt studiestöd. Digitaliseringen kommer att förändra våra jobb, både på fastighetssidan och inom städ. Då behövs utbildning.

– Men att sälja ut anställningstryggheten för att få detta! Nej.

Går inte att tiga ihjäl SD

24 procent av LO-medlemmarna röstade på Sverigedemokraterna i senaste valet.

– Det var naivt, men länge trodde vi att vi kunde tiga ihjäl SD.

– Jag tror att det också handlar om de omfördelade resurserna i samhället. När samhället går isär är det lätt att hitta syndabockar och missnöjet sprids. Vi måste jobba mer för demokratin, både internt i facket och ute i samhället.

Spaning i städbranschen

Och så en framtidsspaning och ett gott råd från den nyblivna pensionären:

– Gig-jobben kommer att komma in på städ. Jag vet inte hur fort. Det är en facklig utmaning – och vi måste vara där. För att organisera och för att se till att företagen håller avtalen. Förbundsstyrelsen behöver lyfta de här jätteviktiga frågorna.

Nu har Sanna Wallin tagit över de två ansvarsområdena politik och fackliga studier på Fastighets förbundskontor. Och visst hänger det ihop, enligt Peter Aronsson.

– Det krävs utbildning för att förstå sammanhangen i samhället.

Styrande partier har backat

Största fallet efter det senaste valet har Liberalerna gjort, som fick 5,5 procent av rösterna hösten 2018. I senaste Sifo-mätningen var siffran 2,8.

Flera partier har backat jämfört med valresultatet. Bland dem finns de som samverkar i regeringen och/eller ingår i januariavtalet: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och alltså Liberalerna.

Utöver dem har Kristdemokraterna ett lägre väljarstöd jämfört med valet.

Resten av partierna har ett större stöd i dag än hösten 2018: Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Källa: Riksdagen och SvD/Sifo