Svaret är ja när det gäller nationaldagen den 6 juni. För den finns kompensation i en hel del kollektivavtal.

Men svaret är nej när det gäller första maj.

Helgdagar som flyter runt i almanackan hamnar ibland på lördagar eller söndagar. Dagar som alla med vanligt måndag till fredag-schema ändå är lediga.

Olika lösningar för 6 juni

När det gäller den 6 juni – nationaldagen som blev helgdag så sent som 2005 – kompenseras dock de flesta med ledighet vid något annat tillfälle. Skälet till detta är att nationaldagen ersatte annandag pingst som röd dag. Och annandagen låg alltid på en måndag, medan den 6 juni flyttar runt på olika veckodagar.

Facken och arbetsgivarna har gjort upp om olika sätt att ersätta de anställda för förlorad ledighet de gånger nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

I många kollektivavtal innebär det att de anställda får en extra ledig dag med lön vid ett annat tillfälle. Det gäller till exempel på Fastigo-avtalet, Almega Serviceentreprenad och Almega Specialservice.

Kompenseras i höst

På Arbetsgivaralliansens avtal är nationaldagen en arbetsfri dag. Infaller den på en lördag eller söndag utgår ingen extra kompensation eller ersättning då detta i stället kompenserats med en hel ledig dag före Alla helgons dag varje år. Tidigare var detta en halvdag.

På Samhall kompenseras de anställda i stället med en arbetsförkortning med tre minuter i veckan under hela året.

När första maj, juldagen, annandag jul, nyårsdagen eller trettondagen infaller en lördag eller söndag har man däremot inte rätt till extra ledigt. 

Hur vet jag vilket avtal jag tillhör?

Fastighets har en rad olika avtal beroende på bransch och vilken arbetsgivarorganisation som arbetsgivarna tillhör. Kollektivavtalen finns på Fastighets sajt, www.fastighets.se

Om du inte vet om ditt företag har kollektivavtal och vilket avtal som gäller kan du fråga ditt fackombud eller kontakta Fastighets regionkontor i den del av landet där du bor.