Rasternas rast

Matrasten. Alla har rätt att ha minst en halvtimmes lunchrast. Hur lång den är står inte lagen, men Arbetsmiljöverkets riktlinjer säger minst 30 minuter. På rasten har man rätt att lämna arbetsplatsen och behöver inte vara tillgänglig för arbetsgivaren. Rasten är obetald och ingår inte i arbetstiden.

Ska vi ta en fika?

Utöver matrasten har alla rätt till pauser under arbetsdagen. En paus är ett avbrott i arbetet som är till för kortare återhämtning. Pausen ingår i arbetstiden och är alltså betald. Hur många pauser man får ta står inte i lagen, men arbetsgivaren är skyldig att organisera arbetet så att man kan sätta sig ner och vila benen en stund. Kaffepausen där man fikar med arbetskamraterna är en typisk paus. 

Nöden har ingen lag

… Eller jo, det har den visst, i juridisk bemärkelse. Alla som jobbar har nämligen rätt att ta paus för att gå på toaletten. Toabesök får man göra på betald arbetstid.

Rökning (oftast) tillåten

Den som röker får oftast gå ut och ta en cigg utan avdrag på lönen. Rökpausen funkar då på samma sätt som toa- eller fikapausen. På en del arbetsplatser kan det dock finnas förbud eller en policy som inte tillåter rökning på arbetstid.  

Förflyttning

Ibland måste du som städar förflytta dig mellan olika objekt under arbetsdagen. Förflyttningstiden ingår i arbetstiden. Du ska alltså inte behöva ta av din rast för att göra det. Däremot kan förflyttningstiden räknas som en paus i arbetet. 

Lagar och avtal

Det är inte bara arbetstidslagen som reglerar det där med rast och paus i arbetslivet. Arbetsmiljöverket har riktlinjer och det kan också finnas kollektivavtal som sätter upp regler om pauser och raster. Det finns också domar från Arbetsdomstolen, AD, som kan ge vägledning om vad som gäller. 

Jag får inte min rast!

Ibland funkar det inte som det ska på jobbet. Arbetsgivaren kanske inte följer det som gäller, trots att det står skrivet i lagen. Om det är så på ditt jobb så ska du inte tveka att ta kontakt med facket för att få hjälp. Du hittar din region på fastighets.se