– Jag är inte förvånad, säger Mimmi Wästle när hon får höra att städjobbet är det femte tyngsta efter målare, murare, vvs:are och snickare.

Hon är 28 år och har jobbat som lokalvårdare de senaste nio. Mimmi Wästle är också skyddsombud på företaget som heter Allservice Hemtrivsel i norr i Umeå, och sitter i klubbstyrelsen plus Fastighets förbundsstyrelse.

Lyft och vridningar

De danska forskarna har granskat nära 70 000 anställda för att ta reda på hur tunga olika yrken är, skriver Arbetet. Det handlar bland annat om hur mycket man står eller går på jobbet, om lyft och vridningar, ansträngande arbetsställningar och upprepat manuellt arbete.

Tidningen citerar en av forskarna:

– Det är stora skillnader på hur fysiskt krävande olika jobb är. Det har stor betydelse för vilka insatser som behövs för att främja en sundare och säkrare arbetsmiljö, säger professor Lars L Andersen vid NFA, på forskningscentrets hemsida.

Lätt för juristerna

Det jobb som är minst fysiskt ansträngande är – åtminstone i Danmark – jurist.  Städare, däremot, är det tuffaste jobbet för kroppen efter byggbranschen.

– Ja, lokalvård är ett väldigt enformigt och tungt jobb. Men en del områden är lättare och andra tyngre. Som skyddsombud försöker jag få in variation i jobben, till exempel varva tyngre hemstädning med kontorsstäd där det finns mer ergonomiska redskap, säger städaren och skyddsombudet Mimmi Wästle.

Mimmi Wästle, städare, aktiv i avdelning Umeå.

Hur har du själv klarat dig efter snart tio år i yrket?

– Det är klart att kroppen har tagit lite stryk. Men jag är utbildad hälsopedagog och kan mycket om ergonomi. Jag tror att det är en fördel att vara medveten om riskerna.

Kanske schemat kan ändras

– Och för dem som har jobbat länge och har diverse krämpor undersöker vi skyddsombud och arbetsgivaren om det går att lägga upp jobbet på annat sätt. Kanske det behövs en schemaändring.

Lista: Så fysiskt krävande är olika jobb

Tabellen visar de fysiska kraven i ett antal yrken utifrån ett index som kombinerar följande fysiska faktorer: gående/stående arbete, ryggvridning, arbete med armar över axelhöjd, repetativt arbete, huksittande eller knästående arbete, skjut/drag/lyft och bärande. Städare är femte tyngsta jobbet.

Sök på ditt jobb genom att skriva in det i Sök-fältet högst upp!

Tabellen är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Målarnas facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.