Vem ska ha råd att bo i hyresrätt i framtiden? Och för den som inte har råd att bo i hyresrätt, vart ska den ta vägen?

Med ”fri hyressättning i nyproduktion” riskerar hyresnivåerna att höjas markant. Lägenheternas läge och kvalitet ska få större genomslag. Så står det i den politiska uppgörelsen mellan S, Mp, C och L, Januariöverenskommelsens punkt 44.

Det här orsakade den politiska kris som orsakade misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfven.

Den utredning som nyligen lagts fram föreslår att hyresvärden förhandlar direkt med den hyresgäst som vill flytta in. Hyresgästföreningen ska inte sitta vid förhandlingsbordet.

Med den bostadsbrist som råder kommer fastighetsägarna att sitta med trumf på hand. Hyresgästen kommer att ha lite att sätta emot.

Det är en lek med ord att fri hyressättning på marknadens villkor inte skulle betyda marknadshyror.

Ansvarige ministern Morgan Johansson (S) har upprepat att det ”inte innebär marknadshyror”, som Vänsterpartiet (och de flesta andra) kallar det. ”Det berör inte någon enda av landets tre miljoner hyresgäster” som Johansson sa i Ekots lördagsintervju den 18 juni. 

Det är en lek med ord att fri hyressättning på marknadens villkor inte skulle betyda marknadshyror.

Vems behov ska den här typen av bostadspolitik lösa?

Enligt ministern skulle det ta hundra år innan den fria hyressättningen slår igenom på hela hyresbeståndet. Kanske det. Eller så tar det ungefär fem år, vilket hände i Finland, som infört liknande politik.

Och vad menas med att ingen av landets tre miljoner hyresgäster skulle påverkas? Vem ska bo i nybyggda bostäder? Inte någon som vill flytta till större lägenhet när den får barn? Inte någon som vill flytta till mindre när den blir gammal, flytta hemifrån när den blir vuxen? Inte någon låginkomsttagare som behöver flytta dit där jobben finns? Vems behov ska den här typen av bostadspolitik lösa?

Det finns en rad samhällsproblem att ta tag i. Bostadsbristen är ett av dem. Nu krävs ett rejält omtag och en politik som löser vanliga människors problem. Inte bara kapitalets.