Joakim Häggkvist städar på uppdrag av Samhall i matbutiken Willys i Skäggetorps köpcentrum, i Linköping. På onsdagen hade han just avslutat sitt städpass och skulle handla på Willys innan han gick hem från jobbet. Klockan var runt 13.00.

– Ute på torget ser jag hur det kommer två killar, typ 16-17 år, med sidoväskor på sig. De är maskerade med huvor. Jag ser hur de springer ner för rulltrappan och sedan går det bara några sekunder, innan jag hör pang-pang-pang-pang! Det är massor av skott och lät som automatvapen.

– Det är förfärliga knallar. Oerhört höga. Det ekar i hela huset.

Mordoffer med gängkopplingar

I en restaurang på våningen under där Joakim Häggkvist befann sig har en man i 30-årsåldern just skjutits ihjäl. Enligt uppgifter i flera medier hade mannen kopplingar till ett känt kriminellt nätverk.

Panik bryter ut i köpcentrumet, där det var mycket folk i rörelse när gärningsmännen öppnade eld. Joakim Häggkvist och övriga på Willys gick in i butiken och personalen drog ned butikens jalusier.

– Det var totalt kaos. Barn grät och folk hade panik. Vissa började spy och må jättedåligt.

”Jag var skakig”

Han har gråt i halsen när han berättar om upplevelsen.

– Jag är chockad, ledsen. Jag var skakig som bara den när jag kom hem på kvällen. Man hör de här smällarna i huvudet hela tiden. Så nattsömnen har inte varit så god.

Joakim Häggkvist är tagen ur tjänst från jobbet. Samhall bokade snabbt in honom på samtal hos företagshälsovården. Framöver vill han inte jobba ensam som städare i köpcentrumet.

– Inte på ett sådant ställe nej. Man är ju rädd att det ska hända igen, säger han.

Joakim hörde själv av sig till Fastighetsfolket för att han vill uppmärksamma problemet.

”Rått samhälle”

– Det här oerhörda våldet och kriminaliteten kommer så nära en. Det är på det stället där man jobbar som städare eller butikspersonal. Ett så här rått samhälle kan vi inte ha.  Regeringen måste göra någonting, säger Joakim Häggkvist.