Vad är tjänstepension?

Det svenska systemet för pension består av flera delar. En del är den allmänna pensionen. Den får vi alla, beroende på hur mycket vi har jobbat och tjänat under våra liv.

Tjänstepension, som ibland också kallas för avtalspension, är däremot en pension som betalas in av arbetsgivaren.

Den som inte har tjänstepension får klara sig på sin allmänna pension som pensionär. Många människor har en låg allmän pension. Därför har det mycket stor betydelse för din ekonomi efter arbetslivet om du har en tjänstepension.

Hur får jag tjänstepension?

Det avgörande är om din arbetsplats har kollektivavtal. Tjänstepension finns på alla arbetsplatser som har kollektivavtal.

Om du är en arbetare som är anställd på ett privat företag som har kollektivavtal, är din tjänstepension troligtvis Avtalspension SAF-LO.

Du börjar tjäna in din tjänstepension från den månad du fyller 24 år. Och det fortsätter fram tills du är 65 år. Åldersgränsen ska sänkas. 2022 blir det från 23 år. 2023 blir det från 22 år. Det förhandlade LO-facken fram i avtalsrörelsen 2020.

Jag är ung, varför ska jag bry mig om pensionen?

För att en missad pensionsinbetalning nu kan ha stor betydelse för dig på sikt. Eftersom pengarna växer. Ju tidigare du börjar tjäna in pension, desto bättre.

Tjänstepension innebär för privatanställda arbetare att 4,5 procent av lönesumman betalas in. LO har räknat ut ett exempel: Om du tjänar 24 000 i månaden i fem år, innebär det att 65 000 har betalats in till din pension. En sådan inbetalning på 65 000, under åren du är 25 till 30 år, ger dig mellan 500 och 1000 kronor i månaden i pension.

I slutändan kan det alltså handla om tusentals kronor mer i pension om du börjar tänka på din tjänstepension tidigt.

Min arbetsplats har inget kollektivavtal. Kan jag få tjänstepension?

Ja. Din arbetsgivare kan ha tecknat ett avtal om tjänstepension ändå. Så det är viktigt att fråga vad som gäller på din arbetsplats. Om jobbet inte har kollektivavtal har du inte rätt till tjänstepension.

Se upp!

Undersökningar har visat att arbetsgivare är dåliga på att ta upp frågan om tjänstepensioner i samband med arbetsintervjuer. Dessutom har det avslöjats flera gånger att arbetsgivare slarvar med att betala in pensionen till sina anställda, även de arbetsgivare som har kollektivavtal.

Vad behöver jag ha koll på?

Du behöver fråga vad som gäller med pensionen på ditt jobb och hålla koll på dina pensionsinbetalningar. 

Se till att du får en lönespecifikation varje månad. Där ska det stå om arbetsgivaren betalat in tjänstepension. Och spara dina lönespecifikationer!

Om din arbetsgivare verkligen betalar in den tjänstepension du har rätt till ska du varje vår få ett pensionsbesked från Fora i din brevlåda. Ett sådant besked får alla som arbetar i LO-yrken och som tjänat in tjänstepension. Fora är servicebolaget som sköter Avtalspension SAF-LO.

På Fora.se kan du gå in och kolla hur mycket företaget har betalat i avtalspension de senaste åren. Var noga och kolla att arbetsgivaren betalat in för alla de år som du jobbat.

Källor: Fora, LO, Pensionsmyndigheten