Det stramas åt hela tiden ute på våra arbetsplatser. När någon slutar så blir den inte ersatt. Går en gubbe hem i pension har hans arbetsuppgifter redan successivt flyttats över på kollegerna. Alla är schyssta och backar upp om en som närmar sig pensionen inte orkar hålla samma tempo, men det blir ett moment 22 när arbetsbelastningen bara ökar.

Alla förväntas springa snabbare

Backar man bandet 20 år så har vi fått många fler arbetsuppgifter utan att något plockas bort. Alla förväntas springa snabbare. Det här sker i hela arbetslivet och så också hos oss i fastighetsbranschen.

Stressen märks på ett påtagligt sätt. Ingen har tid över längre. Det är svårt att hinna ha de där goda samtalen med hyresgästerna, något som också är viktigt när vi ska vara en del av ett socialt hållbart samhälle.

Tjänstemannen har en vecka mer i semester. Plus högre lön!

När stressen ökar blir det än viktigare att hinna återhämta sig. Så varför har vi fastighetsskötare kortare semester än tjänstemännen i samma bransch? Vi kan gå bredvid varandra i jobbet – en besiktningsman och en fastighetsskötare. Tjänstemannen har en vecka mer i semester. Plus högre lön! Det är ju vi fastighetsskötare som har det kroppsligt tunga jobbet, vi borde ju få vila mer! Det brukar sägas att tjänstemännen ju bara har den extra semesterveckan efter de fyllt 40. Men ärligt talat, hur många har inte fyllt 40 i den kategorin? Och väldigt många fastighetsskötare är ju också 40+ för den delen.

Vi måste tala mer om stressen och hur den kan minskas. Och det borde bli mycket mer debatt om våra villkor. Vad tycker du, är du nöjd med lägre lön och mindre ledigt än kontorsfolket?

Håller du med?

Vad är din åsikt om arbetsbelastningen på arbetsplatsen och i branschen? Skriv en insändare och delta i debatten. Du kan skriva här, och det går att vara anonym.