– Jag tror att det här speglar samhället, säger Gabriel Johansson som är fastighetsskötare i Örebro.

När Arbetsmiljöverket i förra veckan släppte sin rapport om arbetsorsakade besvär skrev Fastighetsfolket att städare och fastighetsskötare tillhör de yrken som är frånvarande mest på grund av besvär som orsakas av jobbet. En annan yrkesspaning var att sanerare sticker ut som en grupp där många upplever besvär av jobbet.

Unga kvinnor

Bland hundratals sidor med tabeller och statistik finns också uppgifterna om att unga är särskilt utsatta. Det handlar om personer som har sysselsättning, inte de som fortfarande går i skolan eller är arbetslösa.

• Bland de som är mellan 16 och 29 år uppger cirka varannan att de är oroliga och har ångest på grund av jobbet, vanligast bland kvinnorna. Upplevelsen är ungefär lika vanlig bland dem som är mellan 30 och 45, men sedan avtar de problemen.

• Grovt räknat har en tredjedel av de unga symtom som pekar mot depression eller utmattningssyndrom. Även där är kvinnorna mest utsatta.

Många chefer vet inget

En annan fråga som Arbetsmiljöverket har ställt handlar om ifall den som har besvär berättar det för chefen. Det vill säga om arbetsgivaren känner till problem som orsakas av jobbet.

Ramiza Mujasevic Städare och fackligt aktiv

”Jag känner mig tryggare sedan jag började med facket.”

Bild: Anna Rehnberg

• För en tredjedel av de drabbade i den yngsta gruppen är detta okänt för arbetsgivaren, i procent räknat blir det 33. Och det är betydligt fler än bland de äldre.

• Över 40 procent av dem som har tillfälliga jobb har arbetsgivare som inte känner till att de har besvär som orsakas av arbetet. Där gäller svaren alla åldersgrupper.

Ett fackligt arbete

Gabriel Johansson har just fyllt 31, och har uppdraget att lyfta de ungas frågor inom Fastighets.

Gabriel Johansson Fastighetsskötare och ungdomsansvarig

”Det här inte det första unga människor pratar om när jag möter dem.”

– Det är ett problem när unga inte pratar om sina problem och sin ångest. Jag tror att det beror på att allt fler har osäkra anställningar. Det är en del av vårt fackliga arbete att ta tag i det här, säger han.

Han konstaterar att det tär på psyket att vara orolig för sin ekonomi. Och att det drabbar dem som inte har tillsvidarejobb.

Drabbades själv

– Men tyvärr är de här inte det första unga människor pratar om när jag möter dem på jobbet eller i facket.

Själv har Gabriel Johansson också varit sjukskriven på grund av stress.

– Ja, jag har själv haft en del problem med det här under mitt arbetsliv, och vet att det är bra att prata om det.

Han råder den som börjar känna stress och ångest att våga berätta det i tid på arbetsplatsen.

Bra med regler

Ramiza Mujasevic är 30 år och städare i Göteborg plus sekreterare i Fastighets avdelning på Hisingen.

– Jag känner mig tryggare på jobbet sedan jag började med facket. Det är jättebra att kunna reglerna, säger hon.

Hur berör det här dig?

Kontakta gärna oss på Fastighetsfolket om du vill berätta om liknande händelser eller har andra tankar och synpunkter. Du får vara anonym. 

Mejla oss på redaktionen@fastighetsfolket.se.