– Det blir spännande, men det här är ett samhällsproblem och alla måste hjälpa till, säger Camilla Claesson, klubbordförande Familjebostäder i Göteborg.

Gårdsten 2000 181 brott anmäldes per 1 000 invånare

För två år sedan tog polisen bort Gårdsten från sin lista över särskilt utsatta områden. Det är första gången en förort lämnar listan. Bakgrunden är att kriminaliteten har minskat radikalt i området. Hyresgästerna känner sig trygga.

Koncernen Framtiden, som äger samtliga allmännyttiga bostadsbolag i Göteborg, har satsat på att övriga företag ska lära av Gårdsten. Målet att de sex Göteborgsförorter som nu finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden ska strykas därifrån senast 2025.

Det har tagit 25 år

Gårdstensbostäder har arbetat för sin förändring de senaste 25 åren.

Gårdsten 2020 70 brott anmäldes per 1000 invånare

När övriga områden ska utvecklas i samma riktning handlar strategin delvis om att bygga nytt och bygga bort otrygga platser. Men det handlar också om det man kallar superförvaltning. Den innebär bland annat att bostadsbolagens anställda ska vara närvarande i området. Ordningsvakter anlitas, skadegörelse ska åtgärdas inom 24 timmar och nolltolerans mot kriminalitet införs på torg, i lokaler och trapphus.

– Det som krävs är en starkare socioekonomi i de här områdena, att polisen får möjlighet att fullfölja sina uppdrag, det krävs att det som är normalt i de här områdena blir mindre normalt, säger Terje Johansson, vd för AB Framtiden, till Göteborgs-Posten.

Går målet att nå?

Han säger till tidningen att inte att det ska bli lätt, men att han är övertygad om att det går att nå politikernas mål och få bort alla särskilt utsatta områden från polisens lista till 2025.

Vi frågar facket i de tre stora bostadsbolagen.

Kommer samtliga områden att vara strukna från polisens värstinglista om fyra år?

Per-Åke Westlund klubbordförande Poseidon

– Ja, hoppet är det sista som lämnar oss. Företaget laddar allt och personalen är på banan. Här finns jättemycket idéer och får man bara resurser så brukar det lösa sig. Det har redan blivit bättre i våra utsatta områden.

Camilla Claesson klubbordförande Familjebostäder i Göteborg

– Nja, 2025 är ett lite väl tufft mål. Men vi har gjort jättemycket i flera år, och nu har företaget anställt utvecklingsledare som jobbar med de mjukare frågorna. Det blir spännande, men det här är ett samhällsproblem och alla måste hjälpa till.

Bild: Minna Pyykölä

Simon Kappelmark klubbordförande Bostadsbolaget

– Vi kommer att lösa uppdraget, men det kan vara svårt att hinna till 2025. Viljan och engagemanget finns här. Däremot är vi låsta så länge politikerna inte fattar beslut om det ska bildas två nya bolag eller inte. Koncernens förslag är att bryta ut Biskopsgården och Frölunda-Tynnered på samma sätt som Gårdsten gjorde för 25 år sedan.

Bild: Sofia Lindroth

Utsatta områden

Polisen beskriver utsatta områden som platser där kriminella inverkar på lokalsamhället. Invånarnas socioekonomiska status är låg. I en del av områdena anser polisen att det är svårt eller nästintill omöjligt att fullfölja sitt uppdrag.

Polisen listar dem i tre kategorier. Värst är situationen i de 22 särskilt utsatta områdena. Därefter kommer 10 riskområden och därutöver finns 28 riskområden.

I sex av Göteborgs förorter pågår arbetet för att polisen ska stryka dem från listan över särskilt utsatta områden: Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Tynnered/Frölunda Torg och Lövgärdet.