Den 31 januari 2020 fick Sverige sitt första bekräftade coronafall. En samhällsomvälvande pandemi senare ser vi hur samhället öppnas igen, efter att många rekommendationer togs bort den 29 september.

För Fastighetsfolket berättar en städare som vill vara anonym om hur arbetslivet tagit en vändning från våren 2020, då han tappade nästan 70 procent av sina pass.

– Nu behövs det plötsligt så mycket personal att jag fick säga nej till pass. Det är nästan så att jag har för mycket jobb, mer än 100 procent.

När det var som värst försörjde han sig med andra jobb, bland annat med tvättning av mattor.

– Jobben har minskat jättemycket i vår bransch under pandemin. Städföretagen har tappat många kunder. Jag tror många städare har slutat. Jag vet folk som har börjat plugga eller jobbar på äldreboenden. Men nu börjar vissa faktiskt komma tillbaka, och våra kunder också, säger städaren.

Det börjar röra på sig

Pernilla Enebrink som är näringspolitisk expert på Almega serviceföretagen, delar bilden av en städbransch på uppgång.

– Vi ser en återgång till kontoren, och kontoren är en stor marknad för städföretagen. Det börjar röra på sig. Kunder hör av sig och vill ha en dialog om frekvensen på städningen, hur man ska anpassa städningen för de olika kontorens behov, sådana frågor, säger Pernilla Enebrink.

Alla kunder har inte öppnat upp sina kontor helt ännu. Vissa tänker återgå helt till arbete från kontoret, andra kommer att ha både hemarbete och kontorsarbete.

– Har man kunder som fortsätter att jobba hemma är det inte lika mycket ös ännu. Men det kommer bli mer att göra framöver. Pandemin har visat att vi vill ha en högre nivå av rengöring, säger Pernilla Enebrink.

Samma skyddsutrustning

Jeanette Cervin, huvudskyddsombud på Inspira i Västerås, har inte märkt av någon större skillnad ännu. Beställningar av coronastädning fortsätter att komma in.

– Vi har samma skyddsutrustning som tidigare och kommer att fortsätta så länge smittspridningen pågår i samhället. Smittspridningen är ju fortfarande igång.

Inspira kommer att göra riskbedömningar om ett coronautbrott sker, säger Jeanette Cervin.

Smittspridningen är ju fortfarande igång

Jeanette Cervin, städare och huvudskyddsombud, Inspira Västerås.

– Det är för att skydda personalen ifall smittan ökar. Det spelar ingen roll om personalen är vaccinerade eller inte. Där tycker jag vi fackliga haft ganska stor påverkan och fått dem att behålla de rutinerna.

Simon Kappelmark är klubbordförande på Bostadsbolaget i Göteborg. Han ser ur bolaget gradvis ändrar på rutinerna.

– Vi är inte så lugna som resten av Sverige verkar vara. Det känns fint att man tar personalens rädslor på allvar. Vi fortsätter att vara försiktiga och många rutiner är kvar i åtminstone en månad till, är det sagt. Det är inte så att Bostadsbolaget säger ”nej glöm allt, nu kör vi”.

Felanmälningar på hög

Vissa saker börjar ändå återgå till det normala. Nu går det att ha mindre fysiska visningar av lägenheter istället för digitala visningar. Externa firmor med exempelvis golvläggare och målare kan komma tillbaka. Personalen kan börja med felanmälningar och renoveringar som blivit liggande på hög.

– Många är glada över att vi kan börja fixa den här puckeln av felanmälningar som blivit liggande. Mycket jobb kommer det att bli. Men vi har koll på det, säger Simon Kappelmark.

Vi är inte så lugna som resten av Sverige

Simon Kappelmark, klubbordförande Bostadsbolaget i Göteborg

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega serviceföretagen, förutspår en annan syn på städning efter pandemin.

– Jag hör från våra medlemsföretag att städningen kommit upp på ledningsnivå och blivit en viktigare fråga i ledningsgruppen hos kunderna. På sikt tror jag att fler kommer att förstå vikten av god städning och se det som en strategiskt viktig fråga.