Rusning efter sanerare i Gävle
Sedan översvämningen i Gävle är saneringsföretagen överbelamrade med jobb, skriver tidningen Byggnadsarbetaren. Hundratals bostäder ska saneras efter det kraftiga skyfallet.
Drygt två månader efter det stora skyfallet i Gävle den 18 augusti pågår arbetet för fullt med att återställa skadade byggnader, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren. Många hyresgäster är utan bostäder och Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson beskriver läget så här:
– Det här är den värsta krisen i företagets historia, säger hon till Byggnadsarbetaren.
Översvämningarna har skapat en rusning efter sanerare och andra hantverkare. En saneringsfirma beskriver för tidningen hur de hanterat nästan lika många vattenskador på en månad som de vanligtvis gör på ett år.
– Det är oändligt med skador. Vi har otroligt mycket jobb, säger Jesper Jonsson är delägare i saneringsföretaget Probaco, till Byggnadsarbetaren.
Mer extrem nederbörd
Fastighetsfolket har tidigare berättat om reparatören Markus Andersson som deltog i arbetet direkt efter översvämningen.
– Det går inte att beskriva hur mycket det regnade. I området där jag själv bor hade folk drabbats. Flera av kollegorna var också drabbade. Så det var en tuff start på dagen. Det kändes hopplöst, sa han till Fastighetsfolket några dagar efter skyfallet.
Enligt SMHI kan extrem nederbörd bli verklighet vart åttonde år i Skandinavien – till och med så ofta som vart tredje år på vissa platser under vintertid. I dag inträffar de vart tjugonde år.
Varför regnar det så?
Utsläpp av växthusgaser är en bov i dramat. De värmer upp atmosfären och ju högre temperaturerna är desto mer vatten bildas i luften. Skyfallen väntas därför öka och havsnivån stiger.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har pekat ut 25 städer och områden i Sverige som extra utsatta.