Markus Andersson kom till jobbet som reparatör på kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna klockan sju på morgonen i onsdags. Då hade det regnat över 160 millimeter under natten.

”Går inte att beskriva”

– Det går inte att beskriva hur mycket det regnade. I området där jag själv bor hade folk drabbats. Flera av kollegorna var också drabbade. Så det var en tuff start på dagen. Det kändes hopplöst.

Han jobbar bland annat i Hemsta som är ett av de bostadsområden som drabbats värst.

Gävle
Förödelse i Gävle.

– Vi fick ge oss ut och skaffa oss en bild av läget. Vi har sprungit och kollat källare, hisschakt, informerat drabbade hyresgäster. På vissa platser pumpar vi fortfarande ut vatten, säger Markus Andersson.

Reparatörerna kom ut till lägenheter där parkettgolvet flöt omkring. Förtvivlade hyresgäster stod med decimeterdjupt vatten inne i sina vardagsrum.

Tvingas prioritera

– Det är fruktansvärt för hyresgästerna. De är ledsna och vill att vi ska börja med just deras lägenhet så fort som möjligt. Men jag tycker alla har förstått att det här är en katastrof och att vi måste prioritera de som har drabbats värst.

Ett så här extremt skyfall är svårt att skydda sig mot, tycker Markus Andersson. Men det finns mycket att lära sig av detta, säger han.

– Skyfall blir vanligare och vi får förbereda oss på det. Vi får kanske ha fler pumpar och bygga om utemiljön kring husen. Det finns mycket att göra.

Ovanåker också drabbat

I Ovanåkers kommun, drygt 13 mil från Gävle, har man tyvärr redan fått erfara hur skyfall kan slå hårt mot fastigheter. Emilia Uvagårds är bovärd på kommunala bostadsbolaget Aefab. Hon jobbade jour i början av juli, när mellan 70 och 100 millimeter regn kom på bara några timmar.

Emilia Uvagårds
Emilia Uvagårds, bovärd Aefab.

Hela längor av lägenheter blev obeboeliga. I andra områden blev samtliga källare vattenfyllda med så mycket vatten att det nådde över huvudet på Emilia Uvagårds.

När det kraftigaste regnet föll över Gävle i veckan, så regnade det en hel del också i Ovanåker. Den här gången var de förberedda.

– Jag patrullerade våra fastigheter hela natten. Rensade golvbrunnar och ställde ut dränkpumpar bland annat. När det kom varningar om att det skulle regna mycket i Gävle var det självklart att vi pratade om det som hänt oss och ville vara förberedda, säger hon.

Ovanåker
Förstörda lägenheter efter sommarens skyfall i juli, i Ovanåker.

Nya rutiner efter skyfallet

Efter sommarens skyfall finns nya rutiner i kommunen. Extrema skyfall har diskuterats mycket under sommaren. Taken och dagvattenbrunnarna ska vara i bra skick. Dränering kontrolleras. Med mera.

– Det är som att vi ser på det med andra ögon. Vi förstår vilka skador vattnet kan göra och hur fort det kan gå. Nya skyfall absolut kan komma igen och då vill vi inte att det ska hända våra fastigheter något, säger Emilia Uvagårds.