Hockeyn tillbaka – vaktmästaren i tårar
Hemmapremiär i SHL-ishockeyn mot Leksand och publiken var äntligen tillbaka på ett utsålt Löfbergs arena i Karlstad. Då brast det för arenavaktmästaren Linus Epperlein Manneteg.
– Jag fick en tår i ögat.
Den 2 oktober innebar slutet på en över ett och ett halvt år lång ökenvandring för vaktmästarna på ishockeyarenan Löfbergs arena i Karlstad. Färjestad tog emot Leksand inför 8 250 åskådare – utsålt för första gången sedan coronapandemin bröt ut.
Jobbet för arenavaktmästaren Linus Epperlein Manneteg är som vanligt igen efter en tid av permitteringar och tomma läktare.
– Det har varit jättekonstigt. Barnen har blivit lidande när det inte varit några cuper, läger, inga matcher. Så jäkla gött att vi är tillbaka till det normala. Aldrig mer nedstängning säger jag bara.
Obeskrivlig känsla
Linus Epperlein Manneteg jobbade inte på plats under hemmapremiären men som hängiven Färjestadsupporter följde han matchen från tv-soffan.
– Jag tror inte det går att beskriva känslan faktiskt, jag fick en tår i ögat. Publiken behövs. Hur mycket folk än klagar på att publiken är högljudda, fulla och så vidare. Utan publiken hade vi kunnat spela schack istället.
Efter matchen har spelarna talat om ”gåshud”, ”känslor” och ”nerv”.
– Det var ett otroligt tryck. Det är klart att det var jättekul efter 1,5 år utan publik, säger vaktmästaren Mats Wahlund.
Isens konst
Den här kvällen är det dags igen när Färjestad möter Djurgården i Karlstad. Vanliga rutiner inför match är att fräsa och spola isen. I USA kallas deras yrke för ice maker. Personerna bakom isarna i världens bästa serie NHL har en viktig roll, liksom de svenska kollegorna har i svenska SHL.
Mats Wahlund arbetade på en kommunal ishall i nästan 30 år innan han nyligen kom till Löfbergs arena. Han har lärt sig en hel del om hur is fungerar.
– För ett otränat öga ser det kanske lätt ut. Det är bara att köra ismaskinen kan man tro. Men vad man ska göra varierar faktiskt beroende på temperatur, isens tjocklek, vad det varit för verksamhet på isen. Det blir olika om det är ett a-lag eller ett juniorlag som spelat, så det är ganska mycket egentligen, säger Mats Wahlund.
Ögonen på sig
Med publiken kommer nya arbetsuppgifter. Linus Epperlein Manneteg ska jobba veckans två matcher ”för att komma in i rutinerna igen” som han säger.
– Nu har man ögonen på sig igen. Och när det är publik så kan det bli stopp i toaletter, folk har sönder grejer, allt möjligt.
Arenan släcks ned cirka två timmar innan matchstart. De första fansen börjar närma sig arenan. Det som återstår för driftpersonalen är att sätta ut målburarna på isen.
Under matchen är det fullt fokus som gäller. Det går inte att stanna upp för mycket och kolla på spelet.
– I och med att jag är så extremt intresserad så går jag in i ett fokus på att vi ska arbeta för att göra förutsättningarna så bra som möjligt för laget, säger Linus Epperlein Manneteg.