Det finns ingen fast gräns för hur kallt det får vara du jobbar utomhus. Men arbetsgivaren måste alltid minimera riskerna för sina anställda. Arbetsmiljöverket slår fast att de som arbetar ute ska skyddas från väder och vind – så långt det är möjligt. Här svarar Gunnar Åhlander på Arbetsmiljöverket på frågorna som dyker upp när temperaturen går ner.

Vad ska jag tänka på när jag arbetar i kyla?

Klä dig bra, drick varmt och ta så många pauser som möjligt i varm miljö. Rent allmänt är det viktigt att du har ett lager kläder som bryter vinden. Det bästa är förstås om det finns ett skydd mot vinden, ett vindfång, plank eller liknande. Mest utsatt är ansiktet, som också är svårast att skydda. Jämför med skidåkning utför. Det är ofta då kinderna blir väldigt kalla.

Hur ska jag klä mig?

Lager på lager med tunna kläder, och som sagt ett vindbrytande plagg. Det är bra om du har extra kläder att ta på dig under pauser och raster. Särskilt om du har att aktivt arbete. Man ska helst hålla sig så torr som möjligt. Blir du blöt är det svårt att hålla sig varm. Du ska inte ha för varma kläder om du är aktiv, då blir du lätt svettig.

Kan jag kräva kläder av jobbet?

Varma kläder är ofta något som den anställde själv får stå för. Det beror på att det anses att vi som bor i ett klimat med stark kyla ändå har varma kläder. Om det däremot krävs särskild slitstarka plagg, eller skyddsskor ska arbetsgivaren betala för det.

Hur ofta ska jag ta paus?

Så ofta som möjligt, minst varannan timme. Helst i varm miljö. Då ska du gärna dricka något varmt också. Vi brukar säga att det ska gå högst två timmar innan du ska möjlighet att gå på toaletten.

Vilka skador kan jag få?

Du kan förfrysa huden. Om det händer ska du lägga något varmt emot det område som blivit nedkylt, som ser blekt och bedövat ut. Det blir som iskristaller i huden, därför ska du inte massera eller bearbeta det förfrusna området.

Finns det andra risker?

Kyla ökar också risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke och nervskador. Mycket allvarlig nedkylning kan vara livshotande.

Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.