Det är bråda dagar på teatern när Fastighetsfolket är på besök i december. Skolklasser på besök, en dagkonferens, repetitioner inför den kommande revyn. En konsert med Sanna Nielsen står på programmet för kvällen. Anita Göransson moppar scengolvet i den anrika teatern i Ystad från 1894. 

Coronastädning tar tid

Med vaccinationsbevisen kan salongen fyllas, men risken för coronasmitta ställer ändå extra krav på städningen. Anita coronastädar till exempel toalettutrymmen genom att först göra en vanlig städning och sen gå över toaletter, handfat och handtag ett extra varv med sprit. Under föreställningarna hjälper också de timanställda publikvärdarna till med att torka av räcken och handtag med sprit. 

Coronastädningen tar extra tid, men det är också annat som fyller Anitas arbetsdagar.

– Det är jättemycket att göra. Förutom att jag städar är jag lite allt i allo. Det kan vara att jag hjälper till med disken efter soppluncher eller hoppar in i biljettluckan. Om killarna behöver hjälp vid scenen kan det hända att jag hjälper till och viker byxor*, tak och fond, men jag drar inte gärna i tåtarna.

Långa arbetspass

Veckoschemat styrs av de arrangemang som pågår. Det kan både vara konferenser, konserter och teaterföreställningar. En arbetsdag kan inledas med städning på morgonen och avslutas med att sitta i biljettluckan på kvällen.

–Ja, det blir delade turer, säger Anita och skrattar till. Vi är beroende av stöd från kommunen och alltid underbemannade. Nu under corona har jag jobbat både kvällar och helger. Jag har sagt att jag gör det under detta året, men att jag inte kan jobba varje helg. 

Anita Göransson har arbetat på teatern i drygt 30 år.

Facket räddade anställningen

Hon är stolt över sin arbetsplats och älskar teatern. Men när coronapandemin lamslog kulturlivet i april 2020 varslades hon om uppsägning, efter 30 års anställning. Hon blev dock aldrig av med jobbet.

–Tack vare våra fantastiska ombudsmän som gick in och förhandlade fick jag vara kvar, men blev korttidspermitterad en tid. Jag är glad över det och stolt över mitt jobb. Det är en mycket speciell miljö det här. Det är jättevackra lokaler, men det är inte precis lättstädat. 

Vika byxor betyder något annat på teatern

*Att vika byxor är ett teaterbegrepp. Byxor står för intäckning vid scenens sidor. Intäckningen är av tyg. Fond är den del av dekoren som täcker bakväggen på scenen.

Ystads teater drivs som ett aktiebolag i Ystad kommuns koncern Ytornet AB.

Den nuvarande teaterbyggnaden är från 1894, men den första fasta teaterscenen i staden fanns redan 1801 i en annan byggnad.