Enligt förbundets senaste siffror har 607 personer blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till följd av coronaviruset. Antalet anställda som permitterats är nu uppe i 2 121.

–Men det här är siffror som ändrar sig hela tiden, så det är en ögonblicksbild, säger Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman i Fastighets.

Teatern har fått ställa in

En verksamhet som drabbats hårt av coronapandemin är Ystads teater. Sedan mitten av mars är alla föreställningar inställda eller framflyttade till hösten. Anita Göransson som är städare på teatern, har hittills en hel del att göra trots att huset gapar tomt.

Det är inte direkt lättstädat, men jag älskar verkligen det här stället

–Jag storstädar och nu har jag skurat så gott som alla trägolv i huset. Det är en gammal teater från 1894, så det finns många originaldetaljer och skrymslen och vrår att städa i. Det är inte direkt lättstädat, men jag älskar verkligen det här stället.

Hoppas bli återanställd i höst

Anita Göransson är uppsagd på grund av arbetsbrist, något som hon själv ifrågasätter eftersom hon är den enda som städar på teatern. 

–Det känns väldigt bittert att bli uppsagd på grund av ett virus. Jag har jobbat i 30 år och verkligen lagt ned min själ i detta. Men jag försöker tänka positivt och hoppas förstås på att bli återanställd i höst. Då borde verksamheten vara igång igen. 

Orsaken till att hon inte kan bli korttidspermitterad uppges vara att teatern ingår i ett kommunalt koncernbolag. 

–Det är lite speciellt när regeringen pytsar ut en massa pengar till företag att inte vi skulle kunna få del av det, det måste jag säga.