Facklige kämpen: Kollektivavtal ingen garanti för att företaget är schysst
Det är både naivt och okunnigt att tro att ett kollektivavtal garanterar att ett företag inte utnyttjar människor. Det säger Bengt Sandberg från Fackligt center för papperslösa.
– Företag kan vara världens rufflare ändå, trots att de har kollektivavtal.
Bengt Sandberg är före detta ombudsman på Fastighets och sedan 13 år tillbaka arbetar han på Fackligt center för papperslösa, som drivs tillsammans med fackförbund inom LO, TCO och Saco.
Statsministerns hemstädning
I början av januari avslöjade Expressen att en städfirma som anlitades för att städa statsministerns privata hem inte hade något kollektivavtal. Vd:n har dömts till skatteböter för att ha använt bluffakturor. En av städarna arbetade för en underentreprenör och hade inget uppehållstillstånd i Sverige, kunde Expressen även berätta.
Händelsen riktar fokus på alla de företag som exploaterar utländsk arbetskraft, säger Bengt Sandberg som har mött mängder av människor som utnyttjats på den svenska arbetsmarknaden.
– Men det blev också ett led i den vanliga debatten med de vanliga övertonerna kring hur viktigt det är med kollektivavtal.
Struntar i avtalet
Bengt Sandberg säger att han sett många företag som har kollektivavtal, men som helt enkelt struntar i att använda avtalet på de papperslösa.
– Det är inget ovanligt, oavsett bransch. Företagen kan vara världens rufflare ändå, trots att de har kollektivavtal. Jag tror att det bästa är att ringa till facken och fråga dem vad det är för ett företag som man har att göra med.
Ett vanligt upplägg är dessutom att företaget anlitar underleverantörer där personalen har betydligt sämre villkor än vad det första företaget skyltade med.
– Mer än vanligt. Det är ingen slump. Företagen anlitar underentreprenörer som är med i det här spelet med svarta löner och utnyttjande av människor. Jag skulle vilja se en lagskärpning där den firma som har städavtalet har skyldighet att se till att eventuella underentreprenörer följer kollektivavtal och är seriösa, säger Bengt Sandberg.
Fastighets kan inte kolla
Det är omöjligt för Fastighets att kontrollera att alla företag följer kollektivavtalen, säger Ewa Edström som är verksamhetsansvarig för avtal och förhandlingar på Fastighets. Allt hänger på att medlemmar hör av sig om att bolaget inte följer avtalet.
– Det är för många företag. Det är flera tusen arbetsgivare som är bundna av avtal med oss. Vi har inte resurserna att följa upp dem.
Hon bekräftar att det händer att företag struntar i att följa kollektivavtalen.
– Det finns ett mörkertal, så jag kan inte svara på hur vanligt det är. Men absolut förekommer det.
”Vi har inga spåkulor”
Samtidigt är kollektivavtalet en garant för att Fastighets ska kunna gå in och ställa krav på företaget. Förtroendemannalagen och medbestämmandelagen bygger också på att det finns ett kollektivavtal.
– Men vi har inga spåkulor. En förutsättning för att vi ska få veta att någonting är fel är att någon på det företaget hör av sig till oss. Då kan vi ställa lönekrav eller stämma företaget för kollektivavtalsbrott, säger Ewa Edström.