Inom städbranschen finns det problem med oseriösa arbetsgivare och skattefusk. Hur hittar man ett seriöst städföretag? Att veta om en städfirma sköter sig är inte alltid så lätt.

Nyligen avslöjades att till och med statsminister Magdalena Andersson (S) hade anlitat en städfirma som inte hade kollektivavtal och att en av städarna inte hade uppehållstillstånd i Sverige.

Här är fem tips på hur du kan hitta ett seriöst städföretag.

Googla efter kollektivavtal

Många hittar kontaktuppgifterna till olika städföretag via Google. Börja redan där med att googla exempelvis ”städfirma med kollektivavtal”. Om ett städföretag har avtal vill de gärna skriva ut det på hemsidan för att visa att man bryr sig om personalens villkor. Fråga sedan företaget hur villkoren ser ut.

Men räcker det? Tyvärr förekommer det att företag uppger att de har avtal fast de inte har det. Eller helt enkelt struntar i att följa kollektivavtalet. Då kan du kolla vidare på andra sätt.

Fråga facken

Städfirmor har oftast kollektivavtal med antingen Fastighets eller Kommunal. Kontakta dem och ställ frågor för att vara helt säker på om ett städföretag har kollektivavtal. Fråga facken vad företaget har för villkor.

Kommunal har också en tjänst som heter Kollkollen. Där kan du söka på företagets namn för att se om det har kollektivavtal med Kommunal.

Auktoriserade företag

Det finns så kallade auktoriserade serviceföretag och hemserviceföretag. De företagen har granskats och godkänts av arbetsgivarorganisationen Almega samt facken Kommunal och Fastighets. De granskar exempelvis arbetsmiljö, kollektivavtal, miljöcertifieringar och årsredovisningar. Auktoriseringen måste sökas varje år av företaget.

Almega har listat auktoriserade hemserviceföretag och serviceföretag på sin hemsida.

Kolla hos Skatteverket

På Skatteverkets tjänst Företagsinformation kan du enkelt få uppgifter om ett företag skickat till din mejl.

Du skriver in organisationsnumret (det hittar du lätt via olika upplysningssajter). Sedan får du svar på om företaget är godkänt för f-skatt, registrerat för moms och är registrerat som arbetsgivare. Du kan också se att företaget betalat in arbetsgivaravgifter de senaste månaderna. Ett ja på alla de frågorna minskar risken för att det är ett oseriöst företag.

Vad spelar kollektivavtalet för roll?

Varför ska du kolla upp de här grejerna då? Kollektivavtalet ska vara ett kvitto på att de anställda har avtalsenlig lön, tjänstepensioner och försäkringar. Ungefär 24 000 kronor i månaden är lönen för en städare i det största städavtalet. Avtalet ger också städarna rätt till löneökning.

Utan kollektivavtal bestämmer chefen allt. Städarna kan egentligen bara hoppas på att arbetsgivaren ger dem schyssta villkor.

Överkurs!

Vill du vara riktigt noga kan du gå in på facktidningarna Fastighetsfolket och Kommunalarbetaren och testa att söka på städfirmans namn i sökfältet. Då kan eventuellt olika artiklar om företaget dyka upp, som kan ge en indikation om vad det är för ett städföretag.