– Jag behövde fundera och ringa några som jag vet har stött mig, säger han.

Torbjörn Jonsson nominerades av medlemmar och avdelningar till alla tre posterna i fackets ledning. Han förklarar på sin Facebooksida att det hade blivit tydligt att andra personer har större stöd. Därför skulle en fortsatt kandidatur på någon av de tre posterna riskerar att splittra, snarare än att ena förbundet.

Valberedningen lägger fram sitt förslag

Den nya ledningen ska väljas på fredag kväll när Fastighets har inlett sin kongress på Arlanda.

Fastighetsfolket berättade i går att valberedningen inte är enig om vem som ska föreslås till andre ordförande i förbundet. Fem ledamöter föreslår Inger Lundholm, medan valberedningens ordförande Mohamad Elmarghichi reserverar sig mot det beslutet och i stället vill se Yvonne Nygårds på posten.

– Det betyder att valberedningens förslag är Inger Lundholm. Det är ett demokratiskt beslut som vi lägger fram för kongressen, säger Rickard Fredriksson som också sitter i valberedningen.

Inger Lundholm förslås som andra ordförande

I gårdagens artikel skrev vi att valberedningen inte skulle förorda någon av de två kandidaterna eftersom den inte var enig. En uppgift som har upprört de fem ledamöterna i valberedningen som röstade för Inger Lundholm och suppleanter.

– Vi fick samma besked både på valberedningens möte och i telefonsamtal direkt efter det, säger Richard Fredriksson.

– Nej, det där var ett missförstånd, säger ordförande Mohamad Elmarghichi i dag.

Valberedningens förslag till ny ledning blir därmed: Lennart Mauritzon som förbundsordförande, Inger Lundholm som andre ordförande och Joakim Oscarsson som tredje ordförande. Den är överens om två av posterna men oenig om andre ordförande.

Kongressombud kan begära votering

Kongressombud kan begära votering och då kan kandidaterna Yvonne Nygårds och Inger Lundholm ställas mot varandra.