Han har just kört undan pallar med 700 000 pappersmuggar som ska användas till att servera törstiga löpare i helgen.

Efter två års inställda tävlingar är det äntligen dags för halvmaran med 45 000 anmälda till Göteborgsvarvet. Allt material som hör varvet till förvaras i Friidrottens hus, som ligger granne med Slottsskogsvallen där start och mål sker.

Elit och knattar samsas

Tommy Bäckström har som uppdrag att vårda och sköta Friidrottens Hus. Anläggningen stod klar 1988 och samägs av Göteborgs friidrottsföreningar.

Här pågår träningar och tävlingar för småknattar till veteraner och idrottare i världseliten. Det är den friidrottsanläggning som har störst beläggning i landet. I juni ska 3 000 kvadratmeter matta till löparbanan bytas ut efter femton års slitage.

Tommy är anläggningsansvarig och vaktmästare. Han beskriver sina arbetsuppgifter med tre S: Städning, Service och Säkerhet kombinerat med flexibilitet.

– Det ska vara tipptopp här, säger Tommy, som själv är långdistanslöpare och har friidrottat hela sitt liv.  

Hjälper andra mot målet

Tommy planerar för det oplanerade och är beredd på utryckningar från sju på morgonen till tio på kvällen under tävlingshelgen.

– Gillar man människor och idrott är detta det bästa jobb man kan ha. Miljonär blir jag inte men det finns andra värden. Genom mitt arbete hjälper jag andra att uppnå sina drömmar och bidrar till folkhälsan, säger Tommy Bäckström stolt.

Överskottet från Göteborgsvarvet går till Friidrottens hus och föreningarnas verksamheter.