Ekonomin var dålig redan i slutet av förra året då Folkets hus Hammarkullen i Göteborg fick besked om att man skulle få noll kronor i föreningsstöd. Tre vaktmästare varslades då, i väntan på om föreningen trots allt skulle få de pengar som de hade begärt.

I mars fick Folkets hus Hammarkullen till slut drygt en miljon kronor från Angereds stadsdelsnämnd. Men så slog Coronapandemin till och satte ytterligare press. De tre vaktmästarna som var anställda sades upp strax innan sommaren med motiveringen arbetsbrist.

Ville fortsätta

En av dem är José Romero som var Fastighets förtroendevalde på Folkets hus Hammarkullen. Han gick i pension när han blev uppsagd.

– ­Jag är nästan 66 år och ville fortsätta arbeta två år till men det gick inte, det fanns inga pengar till lön. När pengarna kom från stadsdelsnämnden blev vi jätteglada. Men det visade sig att pengarna ska användas till hyra bland annat, inte till löner och den arbetskraft som behövs. Det känns tråkigt, säger han.

Nu finns en anställd kvar, en administratör som förväntas göra alla sysslor i huset. Det är José Romero kritisk mot.

– Just nu finns bara en anställd. Men det finns ingen plan för hur verksamheten ska fungera, vem som ska koppla in teknik och allt annat som behövs när föreningar har verksamheter i huset. Jag hoppas att det går att kalla in två personer till. Folket hus är hjärtat i Hammarkullen, en träffpunkt för alla boende.

Nära konkurs

Vice styrelseordförande Tony Parath säger att det kort och gott handlar om ekonomi.

– Vi vet att Folkets hus alltid ska vara bemannat, jag är själv uppväxt med att det alltid gick att få hjälp på Folkets hus mellan 07 och 22. Men vi har inte längre råd att ha det Folkets hus som vi är vana att ha. Om den här personalen hade fått vara kvar hade vi gått i konkurs nästa år.

Folket hus är hjärtat i Hammarkullen

José Romero

Miljonen som man fick från stadsdelsnämnden räcker inte för att täcka kostnaderna för att ha tre vaktmästare anställda. Särskilt när uthyrningarna blivit färre, menar Tony Parath. Nu tittar styrelsen på olika lösningar, till exempel att föreningar själva ska kunna öppna lokalerna och själva städa efter sig.

Kraftigt minskade intäkter

Coronapandemin har fått många redan hårt prövade Folkets hus och parkföreningar att gå på knäna. Som Fastighetsfolket rapporterade i förra veckan bedöms uppskattningsvis 80 procent av föreningarnas intäkter försvinna sedan regeringen förbjudit arrangemang med mer än 50 besökare.

– Men vi kan inte skylla på coronan. Vi har diskuterat det ekonomiska läget och sett att vi har haft problem i flera år. Men samtidigt är det inte så att vi i styrelsen sitter på en massa pengar. Det är politikerna, som inte ser nyttan i att satsa på Folkets hus i ett sånt här område, säger Tony Parath.